Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži krompir
  • 11.09.2020. 10:30

Krompir težak 1,6 kilograma rodio u selu Klenje

Kako kažu, u dolini Peka postoji blaga klima, plodna je zemlja, a ove godine bilo je dosta padavina, što je uticalo na izvanredan prinos. Inače, porodica Živković, koja je izvadila krompir vredan Ginisa, svoju baštu uzgaja organski bez hemijskih sredstava, ali i bez navodnjavanja.

Foto: JumpStory (ilustracija)
  • 141
  • 7
  • 0

Plod krompira težak 1,610 kilograma, dostojan Ginisove knjige rekorda, rodio je na poljoprivrednom imanju porodice Živković iz sela Klenje kraj zlatonosne reke Pek nadomak Golupca.

"Prvo smo mislili da je neki kamen, a kada smo počeli da ga vadimo iz zemlje uvideli smo da je to naš 'rekorder'. Od jednog ovakvog može da se napravi ručak za celu prodicu. Nismo radili ništa posebno kako bi uzgojili ovaj neverovatan primerak za koji naši rođaci i prijatelji kažu da je za Ginisa", kaže Rosica Živković za list Danas.

Šta savetuje Ginisov rekorder u uzgoju najvišeg paradajza?

Kako kažu, u dolini Peka postoji blaga klima, plodna je zemlja, a ove godine bilo je dosta padavina, što je uticalo na izvanredan prinos. Inače, porodica Živković svoju baštu uzgaja organski bez hemijskih sredstava, ali i bez navodnjavanja.

Međutim, pravi Ginisov rekorder najtežeg krompira na svetu nalazi se Velikoj Britaniji, a kako precizira guinnessworldrecords.com ovu titulu poneo je Peter Glejzbruk.

Njegov primerak, jednog od najzastupljenijeg povrća, izmeren je na Nacionalnom povrtarskom sajmu u Somersetu u Engleskoj septembra 2011. godine, kada je na vagi zabeležena brojka od čak 4,98 kilograma.


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Krompir Najteži krompir Ginisov rekorder Rosica Živković Peter Glejzbruk Titula Dolina Peka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]