Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grdosija
  • 12.10.2023. 10:30

Krompir za Ginisa porastao u Vladičinom Hanu - težak 4,3 kilograma

Ovo seme krompira, koje retko ko od proizvođača danas uzgaja, Spasovi su dobili od prijatelja.

Foto: Jugmedia/G. Nastić
  • 1.462
  • 86
  • 0

Otkako se među prijateljima Slavoljuba Spasova iz Vladičinog Hana pročula vest da je sa suprugom u svojoj bašti izvadio krompir težak 4,3 kilograma, gotovo da nema dana, a da neko od njih ne svrati da vidi o kakvoj grdosiji je reč. A kada vaga pokaže rečenu težinu svi oni zastanu u čudu pitajući se kako je moguće da stara sorta batat da primerak krompira za Ginisa, piše Jugmedia.

"Da bi smo ga izvadili u komadu i potpuno neoštećenog, pažljivo smo ga otkopali sa svih strana, a potom izvadili iz zemlje. Odmah smo ga stavili na vagu i kada smo videli da teži više od četiri kilograma, bili smo gotovo u šoku s obzirom da ovu sortu već dve godine proizvodimo i nikada do sada nismo dobili krompir ovakve veličine", kaže Spasov.

Niko ne veruje dok ne vidi svojim očima

Ovo seme krompira, koje retko ko od proizvođača danas uzgaja, Spasovi su dobili od prijatelja. Odlučili su da ga zasade zato što je veoma jednostavan za proizvodnju i zato što je otporan na bolesti.

"Pre sadnje seme krompira mora prvo da isklija, a potom se krtole prepolove i stave u vodu da puste koren. Kada se to desi treba ih zasaditi u supstrat kako bi se iz korena formirala biljka koja se početkom maja sadi na parceli nađubrenoj stajnjakom u rasponu od jednog metra", ističe ovaj povrtar i dodaje da ovako zasađen krompir u uslovima kada ima dovoljno vode vrlo brzo formira veoma jak koren koji je u stanju da prekrije izraslu korov i nastavi nesmetano da raste tako da ne zahteva ni okopavanje.


Tagovi

Ogroman krompir Krompir za Ginisa Slavoljub Tasov Sorta batat Uzgoj batata


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...