Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorka dinja
  • 21.01.2020. 18:00

Lekovita gorka dinja lako se uzgaja

Gorka dinja potiče iz tropa, a uzgaja se poput tikvica, krastavca, dinje ili lubenice. Plodovi su cenjeni u gastronomiji, a od davnina se primenjuje u narodnoj medicini kod raznih infekcija, opekotina, stomačnih problema, čak i za tretiranje pacijenata sa HIV-om.

Foto: Depositphotos/sarahdoow
  • 8.330
  • 101
  • 0

Gorka dinja, Karela ili Momordika (Momordica charantia) potiče iz Azije, tačnije iz Indije, ali se sve češće može pronaći i kod nas. Uzgaja se u tropskim područjima Azije, Afrike i Južne Amerike. U Evropi je postala poznata od 18.veka. Ova vrsta povrća pripada porodici tikvi i svojim izgledom podseća na krastavac. Površina ploda je hrapava, a odlikuje se izuzetno gorkim ukusom. Gorka dinja cenjena je zbog svoih lekovitih svojstava. Osim ploda, koriste se listovi, cvetovi i ulje od semenki.

Uzgajanje gorke dinje

Poreklo gorke dinje vezano je za tropsko i suptropsko područje i zbog toga za svoj rast i razvoj zahteva toplotu. Na otvorenom se seje kada prođe opasnost od mraza, kraj aprila i početak maja, a može da se uzgaja iz rasada. Pošto pripada porodici tikvi uzgaja se na isti način i kao svi ostali pripadnici ove porodice.

Za setvu, odnosno sadnju, birajte osunčane i dobro drenirane položaje. Postoje brojne sorte gorke dinje, sa dugačkim ili kratkim plodom. Sorte sa malim plodovima imaju plodove dužine od 10 do 20cm. Plodovi ovih sorti su svetliji i imaju blaži ukus. Sorte sa dugim plodovima imaju plodove od 30 do 60cm i izraženiji ukus gorčine. Najveća gorčina odlikuje sorte koje imaju tamne plodove, dužine 9 do 12cm u obliku trougla.

Za uspešan uzgoj, potrebna potpora

U Indiji se smatra povrćem koje se najlakše uzgaja. U optimalnim uslovima klija i niče za 10 do 15 dana. Kako bi se ubrzalo nicanje, seme može da se navlaži poput semena tikvica, dinje. Za uspešno uzgajanje potrebno je da gorku dinju uzgajate na armaturi ili nekoj potpori. Kada se seje u posudice najbolje je posejati dve semenke na dubinu od 1cm. Mlade biljčice se presađuju kada dostignu visinu od 5 do 10cm. Biljke se sade na udaljenost od 50cm.

Može da se ugaja kao puzajući usev po tlu, ali tada je manje plodova i lošijeg su kvaliteta. Zbog te osobine gorke dinje, najbolje je da je armatura ili potpora malo ukošena. To će omogućiti da listovi rastu slobodno prema suncu, a plodovi više u prostoru bez lišća.

Na istoj biljci nalaze se muški i ženski cvetovi. Muški cvetovi su otvoreni jedan do dva dana. Cvetanje započinje četiri do šest nedelja posle setve.

Gorčina se uklanja sa solju

Plodovi su izuzetno gorkog ukusa. U zavisnosti od sorte plodove možemo brati kada su najmanje 5cm dugi.  Obično berba započinje 90 dana posle setve. Svojim izgledom plodovi podsećaju na naborane krastavce. U središtu ploda nalaze se semenke.

Plod se koristi u gastronomiji kada je mlad, zelen. Može da se jede sve dok ne počne da dobija žutu boju. Mladi plodovi, hrskavi i vodenasti, izuzetno su cenjeni u gastronomiji Indije. Zbog izuzetne gorčine tretira se poput patlidžana, mariniranje solju. Najčešće se priprema kao punjena raznim namirnicama.

Ubrani plodovi čuvaju se na temperaturi od 11 do 12°C u prostoru sa povišenom vlagom. U ovakvim uslovima mogu da se sačuvaju dve do tri nedelje. Na sobnoj temperatiri, već nakon jedan do dva dana, plod gubi svoja svojstva, kora postaje grublja.

Lekovitost gorke dinje

I pored toga što je lekovita, gorka dinja treba da se uzima sa oprezom. Najčešće se koristi u obliku soka. Sa upotrebom soka ne treba preterivati jer može da izazove osećaj mučnine, povraćanje i bolove u stomaku. Dijabetičari, trudnice i dojilje obavezno moraju da se posavetuju sa svojim lekarom pre uzimanja gorke dinje. Osim u obliku soka koristi se u obliku kapsula.

Plod sadrži veoma malo kalorija, ali odlikuje se visokim sadržajem vitamina C. Sadrži vitamin A, vlakna, folnu kiselinu, minerale (kalijum, cink, gvožđe), antioksidante.

Koristi se kod problema sa stomakom, crevnim parazitima, dijabetesom, kod raznih infekcija. U Africi i Aziji koristi se u tretmanima kod kancera i HIV-a. Štiti od malarije, virusnih oboljenja, pomaže kod mršavljenja, ali i kod zaceljivanja opekotina


Tagovi

Gorka dinja Gorčina Lekovitost Uzgoj Setva Momordica charantia Narodna medicina HIV


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃