Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljubičasti krompir
  • 04.01.2016. 08:00

Ljubičasti krompir - nova prilika na tržištu!

Nova ljubičasta sorta krompira, kojoj boju daje pigment antocijan izuzetno je blagotvorna na ljudsko zdravlje!

Foto: subsistencepatternfoodgarden.blogspot.hr
  • 4.623
  • 1.434
  • 0

Promovisanje zdravstvenih benefita koje osigurava konzumacija ljubičastog krompira moglo bi da obezbedi njegovu promociju i dobijanje na važnosti te da podstakne proizvodnju. Potrošnja svežeg krompira u poslednjih nekoliko godina je opala usled povećanog fokusa potrošača na brzu hranu i jednostavnije pripreme obroka, a u prilog mu ne ide ni fama da je reč o namirnici koja je nezdrava i deblja.

Nedavni procvat u proizvodnji bobičastog voća uzrokovan je zdravstvenim benefitima od konzumacije antocijana koji se nalazi u bobičastom voću. Upravo je ovaj pigment zaslužan za plavu, crvenu, odnosno ljubičastu boju voća. Konzumiran u odgovarajućoj količini, ovaj pigment se povezuje sa smanjenjem holesterola, redukcijom dijabetesa tipa 2 te rizika pojave raka.

Nova sorta krompira

Britanski proizvođač krompira, Albert Barlett (Albert Barlet), 2010. godine na tržište je lansirao sortu krompira poznatu pod imenom Purple Majesty. Ova sorta krompira ljubičastog mesa uzrokovanog pigmentom antocijana do sada nije posebno prepoznata na tržištu. Njeni proizvođači smatraju da bi se pravilnom promocijom prednosti koje na ljudsko zdravlje ima konzumacija ove sorte mogla podstaći potrošnja pa tako i proizvodnja.

"U zadnje vreme nas sve više zabrinjava činjenica da se proizvodnja okreće prema onome što bi potrošači kupovali, a ne prema onim proizvodima koji su dobri za zdravlje. Ukoliko budemo u mogućnosti da plasiramo ljubičasti krompir na tržište kroz promociju njegovih zdravstvenih svojstava, to bi moglo značajno da doprinese konzumaciji antocijana, čija je konzumacija u proseku vrlo niska", pojašnjava Cathie Martin (Kati Martin), profesor na britanskom univerzitetu.

Epidemija gojaznosti

Lečenje epidemija gojaznosti i povezanih zdravstvenih stanja, kao što je dijabetes tipa 2 i bolesti srca uzrokuju velike troškove svake godine. Ova pojava je posebno zahvatila zapadne, razvijene zemlje sveta. Stoga britanska zdravstvena organizacija preporučuje konzumiranje min. 80 grama porcije voća i povrća na dan kako bi se uticalo na smanjenje broja gojaznih osoba i sa gojaznošću povezanih bolesti - bez korišćenja farmaceutskih sredstava i terapije lekovima.

Uprkos tome što predstavljaju veliki izvor energije, vlakana, vitamina i kalijuma, krompiri nisu na listi namirnica koje se preporučuju za obaveznu svakodnevnu konzumaciju. Ipak, istraživači veruju da bi upravo ljubičasti krompir ovu situaciju mogao promeniti, zahvaljujući velikom udelu antocijana. Ističu da nisu pobornici pomfrita, ali konzumacijom ljubičastog pomfrita u salati mogao bi se povećati i unos antocijana, a time i njihovo blagotvorno delovanje na zdravlje.

Foto: subsistencepatternfoodgarden.blogspot.hr


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Ljubičasti krompir Antocijan Krompir Povrtarstvo Gojaznost Biljni lekovi


Autorka

Marina Bošnjak

Više [+]

Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.