Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz jabučar
  • 08.08.2018. 08:00

Ljubivoje Živić na pijaci proda i do 600 kilograma paradajza!

Sve što Ljubivoje Živić iz sela Svojnovo iznese na tezgu, razgrabi se već do podneva.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 799
  • 36
  • 0

Ako živite u Paraćinu ili okolini, onda ste verovatno primetili gužvu oko jedne tezge na zelenoj pijaci. Tu paradajz jabučar prodaje Ljubivoje Živić iz sela Svojnovo. Ovde proda i do 600 kilograma ploda! Sve što iznese, razgrabi se već do podneva. Kako pišu Novosti, dva puta tokom nedelje kod njega kupuju i monahinje za potrebe manastira i Doma za osobe ometene u razvoju iz obližnjeg Izvora.

"Ranije je moja porodica gajila i papriku, ali smo se tokom poslednje decenije specijalizovali samo za paradajz. Jabučar je mekanija sorta, ali je za svakodnevnu upotrebu jedan od najukusnijih. S obzirom na to da nije industrijski, prilično je cenjen, mada traži pravu negu da bi dobro rodio. Prihrana je bez nitrata i nitrita, a prskanje samo koliko mora, jer se sve to odražava na ukus", kaže Živić.

Paradajzu sve mora da bude po meri

Ovaj povrtar ima plastenik na 12 ari zemljišta, sa 2.800 strukova paradajza. Još 2.500 nalazi se na desetak ari na otvorenom. Vodu obezbeđuje iz bunara, koji se nalazi na oko 50 metara od kuće. Da bi rod što manje prskao, u plasteniku pravi promaju. Na pijaci je od polovine jula do septembra.

Paradajz
Sve se razgrabi do podneva (Foto: Novosti / Z. Rašić)

"Ova sezona bila je nešto hladnija i kišovita, što je paradajz neznatno poremetilo, pa sam ipak zadovoljan. Ova biljka ne voli ni previše zime, ni previše sunca, tako da sve mora da mu bude po meri", ističe Ljubivoje.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Paradajz Jabučar Svojnovo Ljubivoje Živić Pijaca


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta