Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paprike
  • 23.09.2021. 14:00

Ljute paprike mogu da prezime - kako ih sačuvati do proleća?

Kod nas se čili paprike uzgajaju kao jednogodišnja kultura, ali mogu uspešno da prezime. Na proleće ovakve biljke brže počinu sa vegetacijom, brže cvetaju i donose plodove.

Foto: Depositphotos/nad.loboda.gmail.com
  • 1.154
  • 98
  • 0

Ostavljanje ljutih paprika da prezime mnogima je obavezan deo radova oko zimnice. Ove višegodišnje biljke u tropskim i suptropskim uslovima lako opstaju tokom više godina. Kod nas se uzgajaju kao jednogodišnja vrsta zbog niskih temperatura koje onemogućavaju njihovo prezimljavanje na otvorenom prostoru. Veoma su osetljive na mraz i hladnoću. Čim noćna temperatura padne na 15°C, paprika počne da odbacuje lišće, a potpuno propada na temperaturi ispod 5°C.

Glavna prednost onih koje uspešno prežive zimu je što brzo kreću sa vegetacijom, brže cvetaju i daju plodove. One imaju dobro razvijen i snažan koren koji im omogućava da odmah usvajaju vodu i hraniva iz zemlje.

Priprema za prezimljavanje

Za prezimljavanje je potrebno odabrati najsnažnije i najzdravije biljke, kako bi na proleće nastavile sa vegetacijom i plodonošenjem. Na uspešnost će uticaj imati sama priprema, uslovi uzgajanja, prezimljavanja te izbor sorte. Neke od njih bolje podnose takve uslove, dok su druge veoma osetljive i teže prezimljavaju. Tako je sorta jalapenjo osetljivija i teže prezimljava. Tabasko i habanero su u tome uspešne, a čak mogu da plodonose tokom zime ukoliko im stvorite uslove. Pažljivo odaberite one koje ćete staviti na prezimljavanje. Na njima ne sme biti simptoma oboljenja ili prisustva štetočina.

Kako bismo u ovome uspeli, prvenstveno nam je potreban prostor u koji ćemo smestiti saksije u koje smo presadili paprike. Osim toga, biće potrebno orezati ih i zaštiti od niskih temperatura.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na šta posebno treba paziti?

Za potpuno mirovanje potrebno je da se temperatura prostora kreće između 10 i 15°C. Ukoliko je viša, može se desiti da one ne miruju u potpunosti i dolazi do njihovog sporijeg rasta.

Prilikom presađivanja u saksije budite pažljivi, jer su odrasle biljke osetljive na ovu radnju. Najlakše će biti kada uzgajate paprike u većim posudama. Tada neće biti izložene stresu zbog presađivanja. Jednostavno ćete ih uneti u prostor koji ste predvideli za prezimljavanje.

Presađivanje se obavlja u jesen, dok temperatura nije pala ispod 15°C. Pre presađivanja i rezidbe svi plodovi se oberu. Nakon toga se zalije i ostavi na sunčanom mestu tokom sledećih sedam dana.

Rezidba biljaka

Pre stavljanja na zimovanje biljke ljutih paprika je potrebno orezati, jer one tokom zime neće trošiti enegiju i hraniva za rast i biće spremnije da na proleće brzo krenu sa vegetacijom. Rezidbi pristupamo kada su sa nje uklonjeni svi plodovi. U uslovima smanjene svetlosti počele bi da žute i izgubile bi lišće. Rezidbom se sprečava ovakvo iscrpljivanje.

Uklonite listove i grančice koje su suvišne. Bočne grane i stabljika se skraćuju za 2/3. U zavisnosti od veličine biljke ostavljamo tri do pet razgranjenja. Posle rezidbe površinu zemljišta prekriti senom, slamom ili seckanom korom drveta. Ovaj prirodni pokrov sprečava preterano isušivanje i hlađenje zone korena.

Rezidba paprike: Kod bujnih sorti dobar je uzgoj na dve grane

Tokom zime potrebno ih je minimalno zalivati. Zemljište u saksiji se ne sme potpuno isušiti, jer će to dovesti do propadanja. Dovoljno ih je zaliti jednom u dve do četiri sedmice u zavisnosti da li smo ih malčirali i u kakvim uslovima ih čuvamo.

Priprema za novu sezonu

Sa pojavom dužih dana saksiju sa biljkom premestiti na osvetljeno mesto. Kada vidite znakove novog rasta postepeno povećajte zalivanje. Sada će joj biti potrebni voda i hraniva.

Čim prođe opasnost od mraza, možete ih iznositi napolje tokom dana kako bi se privikle na spoljašne uslove. Na početku ih postavite na sunčano mesto, ali ne smeju da budu direktno izložene suncu zbog pojava ožegotina. Tokom noći unesite ih u zaštićen prostor.


Tagovi

Ljuta paprika Čili paprika Prezimljavanje Presađivanje Rezidba Temperatura


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.