Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dinje i lubenice
  • 16.07.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Buđanovci

Loša sezona bostana: Slab prinos, loš kvalitet i niska cena

Ovogodišnji prinosi su daleko manji u odnosu na prošlu godinu. Zbog vremenskih uslova i kvalitet je nešto lošiji kod nekih sorti, a cena je niža za nekoliko puta od lanjske, kažu proizvođači.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 394
  • 64
  • 0

U toku je berba dinje u regionu Srema. Stigle su i one u plastenciima, ali i na otvorenom prostoru. Prinos je daleko manji nego prošle godine, a i kvalitet je nešto lošiji, ocenjuju proizvođači. Nisu zadovoljni ni cenom, pa razmišljaju o tome da od sledeće godine bostan seju samo za svoje potrebe.

Buđanovčani koji slove za jedne od najpoznatijih proiozvođača dinja i lubenica u našoj zemlji nadali su se da će cene biti više, međutim situacija je sasvim drugačija. Selo je puno nakupaca iz raznih krajeva naše zemlje, a cene su daleko niže od prošlogodišnjih.

Dinja i lubenica ne mogu da čekaju nekoliko dana na kupca

Za Slavka Božičkovića, proizvođača dinja iz ovog sela ovogodišnja proizvodnja neće doneti veliku zaradu. Od samog početka ovu vrstu proizvodnje pratili su probelmi, najviše vremenski uslovi koji nikako nisu bili naklonjeni rastu i razvoju ove kulture.

"Moram reći da nam je vreme bilo problem od samog početka proizvodnje. Još od stavljanja semena u plastenike, pa sve evo do danas. Mi smo kao i svake godine dali sve ono što smo mogli, uradili kako treba, primenili svu agrotehniku, ali ove temperature su nam uzele deo prinosa. Početna cena nije bila nešto previsoka, maksimalna po kojoj smo prodavali je bila od 25 do 30 dinara, što je u poređenju sa prošlom godinom, kada je bila i 70 dinara, jako malo", kaže Božičković i dodaje da su problem nakupci koji dolaze i ucenjuju.

Za Božičkovića ovogodišnja proizvodnja neće doneti veliku zaradu

"Ja se sećam da je još moj deda imao bostana na svojim njivama, kasnije moj otac, a evo sada i ja. To je naša tradicija, ali kako sada stvari stoje, bojim se da će mnogi zbog cene i prinosa odustati od ove proizvodnje. Posla ima dosta od samog početka pa do kraja proizvodnje, a radne snage je sve manje. Dinja i lubenica ne mogu da čekaju nekoliko dana na kupca", kaže naš sagovornik i dodaje da je najbolje odmah sa njive prodati, a to uvek nije moguće.

Na nuli ili u minusu

Ističe da nekada nema dovoljno radne snage, a sa druge strane nekada nema kupaca i da su to razlozi zašto se proizvođači udaljavaju od useva od kojih "svi nekada dobro živeli".

Mnogi odustaju od proizvodnje

"Mislim da ću ja sledeće godine zasejati tek toliko da mi u kući imamo da se zasladimo", navodi Božičković.

Mnogi poljoprivrednici iz Buđanovaca, ali i okolnih sela bostan prodaju i na kvantaškoj pijaci gde su cene nešto povoljnije nego u selu, a tamo imaju mogućnost i da svu robu prodaju odmah bez dugog čekanja. Do kraja sezone ima još dosta vremena, pa tek kada se sumiraju rezultati poljoprivrednici će znati na čemu su. Da li su nešto zaradili, da li su na nuli, ili da li su u minusu.


Tagovi

Bostan Uzgoj lubenica Uzgoj dinja Slavko Božiković Odustajanje od proizvodnje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ova godina biće rekordna po uvozu krompira, posebno iz Rusije i Belorusije. Kao razlog tome stručnjaci ističu sušnu prošlu godinu, te da je zbog toga rod podbacio. Ratko Vukićević, predstavnik proizvođača krompira, navodi da je proizvodnja... Više [+]