Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 09.12.2022. 10:00

Lubenica sazrela u bašti u decembru - teška osam kilograma i slatka kao med?

Sasvim slučajno smo ih spazili kada smo rasklanjali otpad iz bašte da spremimo zemljište za oranje, pored toga smo cepali drva i niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu, rekao je Slaviša Ristić iz Drače.

Foto: Toppress
  • 567
  • 373
  • 0

Priroda nas je ove jeseni mnogo puta iznenadila, pa su tako voćari brali jagode i maline oktobru i novembru, a nekima je voće i bagrem ponovo procvetao. Sve to stručnjaci pripisuju klimatskim promenama i tome što imamo sve više toplih dana. Ipak, poljoprivrednici svaki put ostanu iznenađeni kada na svojim imanjima uberu plodove van sezone, piše Toppress.

Takvo jedno iznenađenje priroda je ovih dana priredila i Slaviši Ristić iz kragujevačkog sela Drača, kada je u svojoj bašti pronašao nekoliko lubenica i to u prvoj polovini decembra.

"Sve sam mogao da očekujem, ali ovako nešto nikada, celo leto nije bilo lubenica, a sada kada je zima na pragu i samo što nije počeo sneg one su stigle za jelo. Sasvim slučajno smo ih spazili kada smo rasklanjali otpad iz bašte da spremimo zemljište za oranje, pored toga smo cepali drva i niko se nije nadao da će u bašti naći lubenicu. Ako ih je i bilo bude ih kasnije tokom jeseni ali su male, bledog mesa i bljutave", mislio je Ristić u intervjuu za ovaj medij, međutim, ovih nekoliko plodova što su pronašli "sasvim su normalne veličine, teške oko sedam, osam kilograma i slatke kao med.

Promena klime uzrokovala je neobične pojave, ne samo u Šumadiji, već i u Sremu kada su krajem septembra procvetale višnje. Na stablima se zapazilo bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, što se obično dešava na vršnim delovima lastara, cvetanje, a ređe se može videti i plod.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korenov sistem koji se najvećim delom razvija u zoni do 40 cm zemljišta, a glavni koren dopire... Više [+]

Tagovi

Lubenica Promena klime Slaviša Ristić Lubenica u jesen


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...