Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 23.01.2018. 10:15

Lukino Selo: Sve manje povrtara

Ervin Bakoš kaže da se u Lukinom Selu 2001. godine povrtarstvom bavilo 36 porodica, a sada svega njih šest.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 725
  • 26
  • 0

Ervin Bakoš iz Lukinog Sela kod Zrenjanina, zajedno sa sestrom održava tradiciju portarstva dugu 30 godina. Plastenička proizvodnja je proširena i na otvorena polja. Pod grejanim plastenicima je hektar zemlje, a ovde se gaji paradajz, paprika, krasatavac i cveće, dok su na otvorenom kupusnjače, krompir, luk i paprika.

"Do sada smo se svake godine proširivali, ali više nećemo. Nadamo se da ćemo moći da modernizujemo proizvodnju. Radne snage nema, a i to što ima - nije jeftino. Kupci traže kvalitet, pa želimo da pratimo trendove", kaže Ervin.

Ova porodica najpoznatija je po paradajzu, koji se plasira na zrenjaninskom tržištu, dok su iz proizvodnje na otvorenom najpoznatiji po paprici crveno zlato, za koju rade i semensku robu.

Velika konkurencija na svetskom tržištu

Ervin kaže da se u Lukinom Selu 2001. godine povrtarstvom bavilo 36 porodica, a sada svega njih šest. Napominje da su ulaganja drastično veća, jer je potrebno 10 do 20 jutara da bi porodica mogla da preživi.

"Najveći problem je što moramo da se prilagođavamo svetskom tržištu i da se uklapamo u svetske cene, a naši konkurenti imaju mnogo veće subvencije. Na primer, u Holandiji se za hektar krompira daje preko 600 evra, a kod nas 20 evra. I onda holandski krompir bude jeftiniji u Srbiji", objašnjava Ervin.

Saznajte više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Ervin Bakoš Lukino Selo Plastenik Uzgoj povrća na otvorenom Paradajz Paprika Krompir


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P