Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika babura
  • 27.04.2017. 16:15

Maksimalan prinos za dobru zaradu

Ondrej Fekete iz Gložana ratarstvo je zamenio povrtarstvom. Na nešto manje od osam hektara gaji papriku baburu, a proizvodnju je proširio i na drugo povrće, kako bi mogao da obezbedi količinu za otkup.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 2.189
  • 90
  • 0

Ondrej Fekete iz Gložana ratarstvo je zamenio povrtarstvom. Krenuo je sa kupusom, krompirom, industrijskom paprikom. Posebno za nju, sušenu, imao je veliko tržište i dobru zaradu.

Potom su krenuli sa paprikom baburom na samo pola jutra. Danas na nešto manje od osam hektara gaje isključivo ovu papriku, na foliji, sa prihranom kap po kap.

"Tu je doziranje hrane, gde paprika vegetira 4,5 meseci i ima pun rod. Imamo i sortu koja se bere već nekog 20. juna do prvih mrazeva. Daje maksimalan prinos, kvanitet i kvalitet, pa može i da se zaradi. Imamo i izvoz za Hrvatsku i Sloveniju, a nešto je krenulo i za Bosnu", kaže Fekete.

Osim paprike, i drugo povrće

Rade se i manje površine paprike za ajvar, a 10 ha namenjeno je industrijskoj paprici. Sirova paprika predaje se prerađivaču. Na još 10 ha nalazi se krompir, a vađenje počinje početkom avgusta.

Plastenička proizvodnja prostire se na 60 ari. Gaje se međuproizvodi, odnosno salata puterica preko zime i paradajz i krastavac.

Proširio je proizvodnju kako bi mogao da tovari kamione za otkup, a danas nedeljno tovari dva, tri kamiona. Udruživanje u ovom mestu još uvek nije dovoljno prepoznato kao prednost, zaključuje ovaj povrtar.

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Tagovi

Industrijska paprika Kups Krompir Puterica Gložani Ondrej Fekete


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]