Ondrej Fekete iz Gložana ratarstvo je zamenio povrtarstvom. Na nešto manje od osam hektara gaji papriku baburu, a proizvodnju je proširio i na drugo povrće, kako bi mogao da obezbedi količinu za otkup.
Ondrej Fekete iz Gložana ratarstvo je zamenio povrtarstvom. Krenuo je sa kupusom, krompirom, industrijskom paprikom. Posebno za nju, sušenu, imao je veliko tržište i dobru zaradu.
Potom su krenuli sa paprikom baburom na samo pola jutra. Danas na nešto manje od osam hektara gaje isključivo ovu papriku, na foliji, sa prihranom kap po kap.
"Tu je doziranje hrane, gde paprika vegetira 4,5 meseci i ima pun rod. Imamo i sortu koja se bere već nekog 20. juna do prvih mrazeva. Daje maksimalan prinos, kvanitet i kvalitet, pa može i da se zaradi. Imamo i izvoz za Hrvatsku i Sloveniju, a nešto je krenulo i za Bosnu", kaže Fekete.
Rade se i manje površine paprike za ajvar, a 10 ha namenjeno je industrijskoj paprici. Sirova paprika predaje se prerađivaču. Na još 10 ha nalazi se krompir, a vađenje počinje početkom avgusta.
Plastenička proizvodnja prostire se na 60 ari. Gaje se međuproizvodi, odnosno salata puterica preko zime i paradajz i krastavac.
Proširio je proizvodnju kako bi mogao da tovari kamione za otkup, a danas nedeljno tovari dva, tri kamiona. Udruživanje u ovom mestu još uvek nije dovoljno prepoznato kao prednost, zaključuje ovaj povrtar.
Foto: Print Screen / YouTube
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka
Partner
Laze Nančića 2,
21000 Novi Sad,
Srbija
tel: +381 21 300 82 66,
e-mail: vertigons@gmail.com
web: http://www.poljoprivrednaemisija.com/