Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brokoli
  • 01.02.2019. 14:00

Manja sadnja i grad doveli do manjka brokolija na tržištu?

Španija je povećala proizvodnju i potrošnju brokolija, ali i izvoz, ipak ova je godina i za zemlju koja uspešno širi proizvodnju tog povrća - netipična.

Foto: Bigstockphoto/silvabom
  • 234
  • 11
  • 0

Volite li brokoli? U Španiji, naime, potrošnja raste iz godine u godinu, a u proseku svaki Španac godišnje pojede kilogram i po brokolija. Izneo je to Javier Bernabéu, sekretar udruženja "+ Brócoli", koji je na nedavno održanom sajmu Agroexpo u Extremaduri održao prezentaciju o sadašnjosti i budućnosti brokolija u Španiji.

Prema Bernabéuu, trenutno stanje je vrlo netipično, jer je previše zasađeno za jesenju berbu i premalo za zimu. To, zajedno s činjenicom da je grad u novembru oštetio neka nedavno presađena polja, rezultira manjkom brokolija na tržištu, što rezultira njenim prilično visokim cenama, piše freshplaza.

"Čini se da bi takvo stanje moglo trajati do leta, budući da u ovom trenutku imamo manje sadnica nego što je uobičajeno", kaže stručnjak, koji je, međutim, takođe naglasio da je proizvodnja tog povrća porasla s 1.500. hektara pre deset godina, na sadašnjih 5.000 hektara.

Što se tiče nacionalne proizvodnje, Javier Bernabéu objasnio je da je bila pozamašna u oktobru, novembru i decembru, što je bilo dobro za božićnu prodaju. "Izvoz je započeo u uobičajeno vreme i redovno se isporučuje, a potražnja je normalna. Svi ugovori se ispunjavaju, iako u donjim granicama, tako da ništa nije ostalo", kazao je.

Uprkos navedenom nedostatku, Bernabéu tvrdi da proizvodnja i potrošnja brokolija u Španiji i dalje raste dobrim tempom, što se odražava i na ekonomsku računicu poljoprivrede u Španiji. "Jasno je da se radi o dobroj kulturi koja traži i puno radne snage, što značajno doprinosi socijalnoj ekonomiji. Štaviše, i prema službenim podacima, cene izvoza iznose oko 1evro/kg (uključujući sve troškove ), što je dobro za nacionalnu ekonomiju", kaže.

Raste i potražnja za zamrznutim brokolijem odnosno potrebe prehrambene industrije. "Prerađivačka industrija u ovom trenutku mora biti zasićena smrznutom brokolom, ali neće biti nove proizvodnje do sljedeće jeseni, s izuzetkom njihovih vlastitih usjeva. To će vjerojatno dovesti do nestašice brokule ovoga ljeta", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Brokoli

Brokoli

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokoli pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih belančevina, 4-6 g ugljenih hidrata. Ima visok sadržaj karotena pa joj zbog... Više [+]

Tagovi

Brokula Španija Proizvodnja


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!