Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lubenice
  • 05.08.2020. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Donji Petrovci

Manjak roda lubenice nadomestiće dobra cena?

Lubenice i dinje sa sremskim polja su ove godine izuzetno dobrog kvaliteta. Manje je rodilo nego prošle godine, ali cena će, kako sada stvari stoje, nadomestiti manjak roda, procenjuju uzgajivači.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 332
  • 11
  • 0

Stigle su dinje i lubenice po kojima su Sremci i tek kako poznati. Sada je najvažnije krupne i slatke lubenice prodati, jer one ne mogu dugo da čekaju kupca. Dovijaju se prodavci kako znaju i umeju da plasiraju ono što su proizveli, pa je tako i Đura Krnić iz Donjih Petrovaca prikolicu punu lubenica doterao u Dobrince gde svakodnevno dolaze nakupci i gde prodaja dobro ide.

Krnić nema velike površine pod bostanom, a kako kaže manje je roda nego prošle godine, ali je zato kvalitet izuzetno dobar.

"Ove godine imam tek nešto više od jednog jutra bostana, prošle nisam uopšte ni sejao lubenice i dinje. Puno je ulaganja u tu vrstu proizvodnje a tržište je slabo, tako da ne mogu kao ranije da bostan sejem na nekoliko jutara. Mi, Sremci smo nekada lubenica i dinja imali i po desetak jutara. Moglo je da se proda, a sada je situacija sasvim drugačija. Ako ne možeš da prodaš u selu, onda jedino Kvantaška pijaca u Beogradu. Ja sam evo došao u Dobrince, srećom nisu daleko pa ovde uspem nekako da prodam lubenice", kaže proizvođač iz Donjih Petrovaca gde kaže da je teško za prodaju.

Koliko je zahtevna proizvodnja lubenica?

"Dobrinci su ipak prolazno mesto, mnogi ovde imaju lubenice i dinje pa je više i nakupaca."

Cena između 20 i 25 dinara

Poljoprivrednici kažu da je bostan manje rodio nego lane, ali da cena koja je trenutno zadovoljavajuća može da pokrije manjak prinosa.

Đuro Krnić: "Naučili smo da se pogađamo sa kupcima, pa izvučemo koji dinar više."

"Sve je ove godine nekako bilo čudno kada je proizvodnja lubenice u pitanju. Vremenski uslovi su ipak na prvom mestu, tako da kod mene na njivi roda ima manje, ali su zato lubenice izuzetno kvalitetne, imaju dosta slasti što je za njih veoma važno. Cena varira, kada ima više u ponudi manja je, ali ima dana i kada je nema previše tako da cena može da bude i viša. Naučili smo da se pogađamo sa kupcima, pa možemo onda da izvučemo i neki dinar više. Sada je cena između 20 i 25 dinara, bilo je više tako da manjak roda možemo nadomestiti kroz cenu", kaže naš sagovrnik.

Da li ćeš pre da ga prodaš ili sačuvaš od lopova?

Bostan bi uvek trebao da ima dobru cenu imajući u vidu sva ulaganja u proizvodnju. Ova vrsta proizvodnje traži dosta rada, ali i dosta ulaganja u kvalitetno seme, zaštitna sredstva, plastenike, sistem za navodnjavanje, tunele.

"Kada sve sabereš - ulaganja su veoma velika. Posla imaš od trenutka kada počneš sa rasadom u plasteniku, pa sve do momenta dok lubenice ne prodaš. Veliki problem je i krađa bostana sa njiva, pa onda moraš i da obilaziš njivu. Ne znaš gde ćeš pre. Da li da bostan nosiš da prodaješ ili da ga na njivu čuvaš od lopova."

Važni saveti u uzgoju lubenica: Dublje oranje i đubrenje stajnjakom

Sezona bostana u Sremu sada je u punom jeku. Šteta je samo što su brojne manifestacije lubenici u čast širom Srema odložene zbog situacije sa virusom korona. Ove godine, između ostalog, neće biti ni "Bostanijade" u Dobrincima, ali i one nadaleko čuvene u Šašincima.


Tagovi

Uzgoj lubenice Prodaja lubenica Bostan Proizvodnja bostana Bostan iz Srema Đuro Krnić Cena lubenice


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta