Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj dinje i lubenice
  • 12.09.2019. 12:00

Manji rod bostana zamenila dobra cena

Ove godine bostan je rodio manje nego lane, ali je zato cena bila daleko bolja. Sremci poznati po proizvodnji bostana su zadovoljni ovogodišnjim bilansom.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 357
  • 14
  • 0

Sezona bostana u Sremu je skoro završena. Paori sada sumiraju rezultate, a prema onome što pričaju nameće se zaključak da su ove godine od dinja i lubenica dobro zaradili. Računica tako pokazuje, pošto je prvi rod lubenica prodat po ceni od 40 dinara za kilogram, dok je pred kraj sezone cena bila i 25 dinara, što je u odnosu na prošlogodišnjih pet dinara, a za kilogram izuzetno dobro. To što je rod bio manji, nadoknadila je dobra cena, pa bostandžije kažu da su posle više godina napokon imali i neku zaradu.

"Maj je bio hladan, bilo je i mraza, a poznato je da bostanu nikako ne odgovara niska temperatura, čak ni ona od 7 stepeni u plusu. Prvu lubenicu smo skinuli oko 10. jula, nešto kasnije u odnosu na prošlu godinu. Početna cena na veliko je bila 40 dinara za kilogram, ali je postepeno padala. Svoje lubenice nisam prodavao ispod 20 dinara za kilogram," kaže Goran Malenković, poljoprivrednik iz Šašinaca, sela gde je nekad bilo na stotine jutara bostana, a sada svega 12-13 jutara.

Goran je kaže lubenice sejao najviše na pet do šest jutara, ove godine tri. "Ne živimo samo od toga, radimo sve, mada ima lepe zarade na bostanu kada je dobra godina. Ove godine je i prodaja bila nešto lošija, a čini mi se da ni uvoznih lubenica nije bilo mnogo, jer ni u Makedoniji i Grčkoj nisu baš mnogo dobro rodile. Zato je naša držala cenu, a prošle godine je bila 5 - 6 dinara krajem jula," kaže Goran Malenković.

Goran Blanuša iz Ašanje najveći je prozivođač lubenica na Balkanu

Rivičani zaradili od bostana

I na drugom kraju Srema, u Rivici priča skoro ista. U selu ima dvesta domaćinstava koja su nekad gajila bostan. Sada ih je tek nekoliko.

"Ono što muči naše bostandžije je naš deo, padine Fruške gore, na kojima je uvek nešto hladnije nego što je to u donjem Sremu. Lubenica ne voli niske jutarnje temperature, pa naše rivičke stignu bar 10 dana posle dobrinačkih, kraljevačkih ili šašinačkih. Tako da mi nikad ne izađemo na tržište kada je cena bostana visoka na početku sezone, ali zato kada sve prođu, Rivičani i dalje imaju bostana za prodaju," kaže Goran Eror, predsednik Zavičajnog društva Fruškogorje Rivica.

U finansijskom smislu, posle dugog niza godina, ova 2019. im je zadovoljavajuća jer su obezbedili pristojnu zaradu. "Mada, koliko god se mi trudili, zbog klime i hladnih noći kasnimo sedam do deset dana. A mi Rivičani kažemo da su naše najslađe, da li je to samo naša hvala, ili zaista na to utiče naše podneblje. Možemo reći da su nam ove godine lubenice odličnog kvaliteta i slasti bez obzira na sortu i proizvođača," kaže Eror.

Ove godine lubenice u Sremu odličnog kvaliteta

U Dobrincima tri puta manje površina pod lubenicama 

I najveći proizvođači bostana u Sremu, poljoprivrednici iz Dobrinaca na kraju sezone kažu da su zadovoljni ovogodišnjom proizvodnjom.

"Godina kako je krenula loše, vetar, kiša, nevreme, led, mraz, hvala bogu, došli smo do proizvoda koji vredi. Početna cena na prvom skidanju je bila 40 dinara, a kako je bostana bilo više i cena je padala," kaže Đorđe Tomić, poljoprivrednik iz Dobrinaca.

Nada se povećanju proizvodnje, jer prema njegovim rečima u Dobrincima je tri puta manje površina pod lubenicama nego u ona srećna vremena.

"Takve informacije najčešće dobijamo od prodavaca semena, koji kažu da su prodali tri puta manje semena nego inače. Naša lubenica i uvozna ne mogu da se porede. Turska je imala neko nevreme kao mi, ali uvoza ima, ima i sada albanske lubenice na kvantašu, ali ona nema kvalitet kao naša," kaže Đorđe Tomić.

Da li će dobra proizvodnja u ovoj godini biti podstrek da se u sledećoj površine pod bostanom povećaju, videćemo. Uglavnom lubenici u čast su i ovog leta organizovane brojne manifestacije i u Šašincima, i u Dobrincima, Rivici, što je dokaz da Sremci duguju puno bostanu iako su svesni da veoma lako mogu da izgube u toj proizvodnji. Dugogodišnje iskustvo ih je naučilo, da nekada moraju i da izgube, a kada dobro zarade, znaju Sremci zadovoljno da trljaju ruke.


Tagovi

Bostan Uzgoj lubenica Uzgoj dinja Cena lubenica Goran Malenković Goran Eror Đorđe Tomić


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".