Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinske biljke
  • 27.10.2018. 18:30

Mini bašta: Saveti za baštovane početnike

Da biste bili uspešan baštovan, potrebno je znanje i vežba. Zato počnite sa začinskim biljkama!

Foto: Bonnie Plants
  • 1.831
  • 46
  • 0

Ukoliko ste tek na početku, kada je reč o baštovanstvu, ne bi trebalo da "zagrizete veliki zalogaj". Savet je da krenete sa malom biljnom baštom, u kojoj će se naći vlašac, nana, ruzmarin, origano, peršun, mirođija, timijan, bosiljak. Osim što ćete steći praksu i naučiti osnove sadnje i nege biljaka, ujedno ćete imali atraktivan balkon ili terasu, posebno ako se opredelite za iste takve saksije ili žardinjere. Ove biljke su ujedno i jedne od najlakših za sadnju i održavanje, a biće sjajan dodataka vašoj trpezi! To se posebno odnosi na nanu i ruzmarin.

Saksije ili žardinjere, čiji je prečnik oko 45 cm i više, mogu da prihvate do pet biljaka, dok je u manje, prečnika 35 cm, najbolje da smestite po tri biljke. Merite odgore, preko otvora saksije. Možete da koristite i pravougane kutije za cveće. koje koristite na prozorima, Uvek imajte na umu da će prostor, koji je ostao prazan, biti popunjen kada biljke porastu.

Pronađite sunčano mesto za svoju malu baštu. Saksije napunite zemljom za cveće, a potom posadite biljke. Obavezno ostavite prostor između njih! Zalijte čim obavite sadnju i ne zaboravite da proverata vlažnost zemlje u narednim danima. Zabodite prst u zemlju, na dubinu od 2.5 cm. Ukoliko je zemlja suva, vreme je za zalivanje!

Čim biljke porastu dovoljno da mogu da se jedu, možete da ih berete. Orežite makazama vrhove, ali vodite računa da nikada ne uzmete više od trećine biljke u jednoj berbi. 

Nakon mesec dana potrebno je obaviti prihranu biljaka, kroz navodnjavanje. Preporuka je na svakih sedam do 14 dana, ali vodite se onim što piše na uputstvu. 

Kada steknete dovoljno iskustva - spremni ste za baštu napolju! Srećno!

Pogledajte video:


Izvori

Bonnie Plants


Tagovi

Početnici baštovani Začinske biljke Mini bašta


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu