Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Folijarna prihrana
  • 15.06.2019. 10:00

Mleko, kopriva i humus - odlični za prihranu preko lista

Od ovih preparata, najviše koristi imaće povrće kao što je paradajz, tikvice, krastavci, patlidžan ili krompir.

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 9.853
  • 216
  • 3

Folijarna prihrana je prihrana preko lista i danas se koristi kao redovna agrotehnička mera u ishrani biljaka. Može se izvoditi nekoliko puta u toku vegetacije, povećava otpornost biljaka na različite štetočine i obolenja, ali povećava i prinos i kvalitet plodova. 

U slučaju da ne želite koristi hemijska sredstva u prihrani biljaka, više je načina da im osigurate kvalitetnu prihranu preko lista, a u tome će vam pomoći druge biljke, mleko i humus. 

Mleko kao najpoznatije folijarno đubrivo

Jedan od najpoznatijih preparata koje, verujem, svi ovih dana koristimo kako bi prvenstveno zaštitili paradajz, tikvice, krastavce, patlidžan ili krompir onaj je sa mlekom. Recept je jednostavan: 1 deo mleka i 10 delova vode. Najbolje je koristiti domaće, sirovo mleko, ali u nedostatku toga, poslužiće i ono sveže iz prodavnice. 

Mleko kao đubrivo i zaštita za povrće

Mlekom biljke možete prskati nakon svake kiše ili svakih sedam do deset dana. U slučaju da nemate prskalicu, probušite rupice na čepu plastične flaše i jednostavno poprskajte po povrću. Ovim postupkom posao će čak biti pre gotov (pišem iz iskustva). 

Smrdljiva kopriva jača biljke

Na drugom mestu je kraljica kopriva od koje možete napraviti odlično đubrivo kojim možete biljke zalivati ili takođe prskati. Međutim, tu treba biti jako oprezan. Kod zalivanja, đubrivo od koprive koristi se 1:10 (jedan deo đubriva, deset delova vode), a kod prskanja lišća čak 1:50! U slučaju da je koncentracija prejaka, možete spržiti list. 

Koprivu možete mešati i sa gavezom i slezom jer ćete tako dobiti kompleksno NPK đubrivo.

Kopriva - kraljica eko proizvodnje

Upozorenje za one koji nikada nisu baratali đubrivom od koprive - jako, jako smrdi pa svakako koristite rukavice prilikom prskanja. 

Smutite glistenjak ili kompostirani humus

Za folijarnu prihranu odličan je i humus, bilo da je nastao kompostiranjem u vašoj bašti ili ste ga kupili kao gotov proizvod kao što je glistenjak. 

Kako koristiti glistenjak - humus kalifornijskih glista

Na jedan do dva decilitra glistenjaka ili humusa koristite jedan litar vode. Ostavite potopljeno preko noći. Proceđenu tečnost razredite sa deset delova vode (dakle, na jednu litru smese ide litra vode) pa sa njom poprskajte biljke. 

U slučaju da koristite prskalicu, jako dobro procedite ovu smesu jer će vam inače začepiti dizne. 

Osim ova tri "recepta" za folijarnu prihranu možete koristiti i kupovna organska đubriva, ali pre prskanja dobro pročitajte uputstva kako biste ih mogli razrediti u pravilnoj razmeri. 

Biljke prskajte ili ujutro nakon ili naveče pre rose. 


Tagovi

Folijarna prihrana Prskanje lista Mleko Glistenjak Đubrivo od koprive Razmera


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.