Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 17.07.2017. 14:00

Moderna proizvodnja povrća u Novom Sadu

Na porodičnom imanju, Marija Jukić je želela, da nakon odlaska u penziju, ponovo ima posao kojim će se baviti 24 sata dnevno, a koji će uz to istinski voleti. Ono što je isprva zamišljeno kao hobi u međuvremenu je preraslo u ozbiljnu plasteničku proizvodnju.

Foto: Salie Dean Shatz/Flickr
  • 3.053
  • 146
  • 0

Marija Jukić, iz Novog Sada pravi je dokaz da uz mnogo volje, truda i rada, bavljenje poljoprivredom može biti uspešno i u gradu. Ona je po odlasku u penziju, pre 4 godine, na placu koji im je ostavio muževljev otac, započela povrtarsku proizvodnju. Isprva je to bio uzgoj paradajza na otvorenom, a u međuvremenu su kupili plastenike i počeli pored paradajza da gaje zelenu salatu i papriku.

Od ljubavi prema agraru do zarade

Na porodičnom imanju, Marija Jukić je želela, da nakon odlaska u penziju, ponovo ima posao kojim će se baviti 24 sata dnevno, a koji će uz to istinski voleti. Kako tvrdi, takođe je želela da joj se u tome pridruže i dvojica sinova. Prema prvobitnoj nameri, dva plastenika, trebala su da budu baštica za majčin hobi, kaže njen sin Marko koji je danas zajedno sa bratom i majkom potpuno posvećen plasteničkoj proizvodnji povrća i to u sred Novog Sada.

Na početku je bilo najteže

Prema Marijinim rečima, prva godina je bila najizazovnija jer su paradaj zasadili na otvorenom. Četiri godine kasnije, porodica Jukić ima dva plastenika od 320m2 i 500m2. U jednom se trenutno nalazi paradajz u zrenju, dok je u drugom je paprika babura. S obzirom na to da na iskustvo komšija, kako do obično biva u proizvodnji na selu, oni nisu mogli mnogo da računaju, Jukići su morali da angažuju stručnog agronoma. Kako kažu Marko i njegova majka Marija, svakog dana se nauči nešto novo što pospešuje proizvodnju.

Siguran plasman je izuzetno važan

Od početnih 2,5-3 tone paradajza, oni su stigli na 5 tona, koliko se ove godine projektovano, napominje Marko. Kada je reč o paprici, ovo je njena prva godina proizvodnje, pa će svaki prinos biti dobar. Proizvodi se plasiraju već provereno restoranima i prodavnicama brze hrane sa tendencijama ka proširenju proizvodnje. O planovima, greškama koje su pravili na početku, kao i o tome koliko su važni saveti struke i nauke u poljoprivrednoj proizvodnji Marija Jukić i njen sin Marko govore u video prilogu:

Foto: Salie Dean Shatz/Flickr


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Povrtarstvo Povrće Plastenik Proizvodnja u zatvorenom Paradajz Paprika Zelena salata Novi Sad Marija Jukić Marko Jukić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić