Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grejani plastenici i hidroponija
  • 19.09.2016. 16:00

Moderni plastenici isplativi na duge staze!

U ovakom načinu gajenja prinosi po kvadratnom metru prelaze 40 kilograma. To je mnogo više nego kod tradicionalne plasteničke proizvodnje.

Foto: bigstockphoto.com, Ruud Morijn
  • 2.544
  • 87
  • 0

Grejani plastenici, u Srbiji, mogu da se nabroje na prste jedne ruke, dok je hidroponski način gajenja prava nepoznanica za naše povrtare. Ipak, jedan takav plastenik se nalazi u Kraljevcima, kod Rume, i prostire se na površini od 2,6 hektara, a poseban je po mnogo čemu, počevši od kontrolisanih uslova proizvodnje, posebnog mikroklimata koji vlada u njemu, pa sve do načina berbe.

Prosečan prinos paradajza 40 kg/m2

Ovde se uglavnom gaji paradajz, na hidroponiji. Prinosi po jednom metru kvadratnom prelaze 40 kilograma. To je iznad svakog proseka običnih povrtara koji se na tradicionalan način bave plasteničkom proizvodnjom. U ovom plasteniku su zastupljeni hibridi "camry" i "evolution", kao većinske kulture, a takođe gaje se i sorte čeri paradajza i u poslednje vreme izuzetno traženog pink paradajza.

Biološka proizvodnja i integralna zaštita bilja

Jedan od vlasnika ovog plastenika Aleksandar Rafailović ističe ogroman značaj modernih tehnologija i kaže da je u njegovom plasteniku primenjena kompletna holandska tehnologija proizvodnje. A značaj modernih tehnologija prvenstveno je u tome što se dobijaju visoki i kvalitetni prinosi jer je proizvodnja potpuno biološka a primenjuje se integralna zaštita od bolesti i štetočina. Akcenat se stavlja na zdravstvenu ispravnost i bezbednost proizvoda, dok je čitav sistem kompjuterizovan.

Sva roba se plasira na domaće tržište

U kontrolisanim uslovima proizvodnje troškovi zaštite su znatno niži, dok se pojava i razvoj bolesti mnogo lakše uočavaju i drže pod kontrolom. Ukupan rod u ovom plasteniku namenjen je plasmanu na domaće tržište jer u ovom momentu nema dovoljne količine za izvoz. Međutim, kada bi se nekoliko dobrih proizvođača, koji rade na ovakav način, udružilo i oformilo zadrugu, sve bi izgledalo mnogo drugačije.
Više o tehnologiji gajenja povrća na ovakav način, ceni i isplativosti, pogledajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, Ruud Morijn


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Povrće Povrtarstvo Uzgoj Paradajz Plastenici Hidroponsko gajenje Biološka proizvodnja Aleksandar Rafailović Integralna zaštita Grejani plastenici Kontrolisana proizvodnja Kraljevci Ruma Srem Srbija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na teritoriji prokupačke opštine šljiva čačanska rana se ne otkupljuje. Proizvođači se pitaju zašto nema tržišta za ovako kvalitetnu šljivu?!