Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grejani plastenici i hidroponija
  • 19.09.2016. 16:00

Moderni plastenici isplativi na duge staze!

U ovakom načinu gajenja prinosi po kvadratnom metru prelaze 40 kilograma. To je mnogo više nego kod tradicionalne plasteničke proizvodnje.

Foto: bigstockphoto.com, Ruud Morijn
  • 2.526
  • 87
  • 0

Grejani plastenici, u Srbiji, mogu da se nabroje na prste jedne ruke, dok je hidroponski način gajenja prava nepoznanica za naše povrtare. Ipak, jedan takav plastenik se nalazi u Kraljevcima, kod Rume, i prostire se na površini od 2,6 hektara, a poseban je po mnogo čemu, počevši od kontrolisanih uslova proizvodnje, posebnog mikroklimata koji vlada u njemu, pa sve do načina berbe.

Prosečan prinos paradajza 40 kg/m2

Ovde se uglavnom gaji paradajz, na hidroponiji. Prinosi po jednom metru kvadratnom prelaze 40 kilograma. To je iznad svakog proseka običnih povrtara koji se na tradicionalan način bave plasteničkom proizvodnjom. U ovom plasteniku su zastupljeni hibridi "camry" i "evolution", kao većinske kulture, a takođe gaje se i sorte čeri paradajza i u poslednje vreme izuzetno traženog pink paradajza.

Biološka proizvodnja i integralna zaštita bilja

Jedan od vlasnika ovog plastenika Aleksandar Rafailović ističe ogroman značaj modernih tehnologija i kaže da je u njegovom plasteniku primenjena kompletna holandska tehnologija proizvodnje. A značaj modernih tehnologija prvenstveno je u tome što se dobijaju visoki i kvalitetni prinosi jer je proizvodnja potpuno biološka a primenjuje se integralna zaštita od bolesti i štetočina. Akcenat se stavlja na zdravstvenu ispravnost i bezbednost proizvoda, dok je čitav sistem kompjuterizovan.

Sva roba se plasira na domaće tržište

U kontrolisanim uslovima proizvodnje troškovi zaštite su znatno niži, dok se pojava i razvoj bolesti mnogo lakše uočavaju i drže pod kontrolom. Ukupan rod u ovom plasteniku namenjen je plasmanu na domaće tržište jer u ovom momentu nema dovoljne količine za izvoz. Međutim, kada bi se nekoliko dobrih proizvođača, koji rade na ovakav način, udružilo i oformilo zadrugu, sve bi izgledalo mnogo drugačije.
Više o tehnologiji gajenja povrća na ovakav način, ceni i isplativosti, pogledajte u video prilogu:

Foto: bigstockphoto.com, Ruud Morijn


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Povrće Povrtarstvo Uzgoj Paradajz Plastenici Hidroponsko gajenje Biološka proizvodnja Aleksandar Rafailović Integralna zaštita Grejani plastenici Kontrolisana proizvodnja Kraljevci Ruma Srem Srbija


Partner