Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Morsko povrće
  • 28.06.2018. 20:15

Morsko zeleno povrće pravi je hit na obalama Francuske i Holandije

Morska špargla, komorač, tušt na holandskim obalama se uzgajaju i u staklenicima, jer je potražnja u Zelandu i Francuskoj velika.

Foto: Zeekraal
  • 482
  • 16
  • 0

Holanđanin Hans Elenbas već više od 20 godina ima prodavnicu morskog bilja, a ovaj posao je tradivcija u njegovoj porodici. Još 30-ih godina prošlog veka njegov deda je živeo od morskog zelenila. Danas Hans ima svoju firmu koja se bavi uzgojem morskog zelenila u staklenicima, kako bi mogao isporučiti robu u holandsku provinciju Zeland, ali i u Francusku, odnosno njihovim restoranima i supermarketima. 

Morsko zelenilo, ili još bolje, morsko povrće je bilje koje raste na obali mora, a radi se o morskom tuštu, morskoj salati, koromaču, šećernoj travi, morskoj repi, mahovini, morskoj špargli (koja je njihov najpoznatiji proizvod) i nizu drugog inače samoniklog bilja. Elenbas poseduje i ekološki sertifikat, navodi Freshplaza.  

Kaže kako, ove godine vreme nije bilo idealno za morsku šparglu, jer je bilo prilično suvo, a one trebaju kišu i to tokom noći. 

Elenbas svedoči tome da potražnja za morskim zelenilom raste iz godine u godinu, ali isto tako, na tržištu se pojavilo povrće lošijeg kvaliteta. "Morska špargla bi trebalo da bude nežna, blagog ukusa, bez vlakana ili gorkog ukusa. Puno je posla oko morskog zelenila. Biljke su slane same po sebi i zbog toga vrlo krhke. Sama berba je vrlo teška. Branje, razvrstavanje i pakovanje se radi ručno. Novom mašinom za čišćenje i pakovanje pokušavamo da automatizujemo svoj rad", zaključio je Elenbas.  


Povezana biljna vrsta

Tušt

Tušt

Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Tušt je jednogodišnja, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranata, polegla ili se uzdiže. Svetlozelene ili crvenkaste je boje. Listovi su sočni, obrnuto jajoliki, sjajni i... Više [+]

Tagovi

Hans Elenbaas Morsko povrće Morsko zelenilo Morska špargla Tušt


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!