Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buđanovci
  • 29.01.2017. 10:45

Mraz preti salati

Značajan deo roda zelene salate biće uništen, posebno tamo gde je već došlo do glavičenja. Salata koja je rasađena pre mesec dana, sada je u fazi mirovanja i lakše podnosi niske temperature.

Foto: Zlatko Marinković
  • 3.130
  • 618
  • 0

Vremenski uslovi proteklih mesec i više dana ne idu na ruku proizvođačima salate. Iako je u pitanju plastenička proizvodnja, značajan deo roda zelene salate biće uništen, posebno tamo gde je već došlo do glavičenja. Salata koja je rasađena pre mesec dana, sada je u fazi mirovanja i lakše podnosi niske temperature. U plastenicima se sa poslom kreće tek sa porastom žive u termometru - slede zalivanje i prihrana.

Boban Perić iz Buđanovaca povrtastvom se bavi poslednjih 10 godina. Kaže da ne pamti ovako hladnu zimu sa konstantnim mrazem skoro 30 dana. Niske temperature ga plaše zbog 10.000 strukova zelene salate kojih ima u dva plastenika, ali je kaže ipak zadovoljan, jer je rasađivanje uradio tek u decembru.

"Dobro je što sam salatu rasadio kasno. Sada je u fazi mirovanja, kada joj ove niske temperature ne mogu puno nauditi. Nisam ulazio u plastenik nekoliko dana, jer je bio zavejan, ali sada vidim da oštećenja nema, što je dobro", kaže Perić.

Oblaci i niska temperatura smetaju salati

Poljoprivredni stručnjaci kažu i da problem stvaraju oblačni dani. Salata nema dovoljno svetlost, a to loše utiče na kvalitet, jer izrastu rastresene i nezavijene glavice.

Stručnjaci objašnjavaju da niske temperature lakše podnosi salata koja nije u kasnijim fazama razvoja, jer u suprotnom može da promrzne. Ispor pet stepeni slata prestaje sa razvojem, što je slučaj kod onih povrtara koji su rasadu završili u decembru. Problema ima tako gde je salata već uglavičena i tu može doći do izmrzavanja.

"Ono što povrtari treba da znaju je da folija ili agril, ukoliko se salata pokriva, moraju biti malo izdignuti, na štapove ili mrežicu. Pokrivka ne sme biti na salati, jer to dovodi do povećane vlažnosti, koja može izazvati truljenje“, kaže Nedeljka Jekić iz rumske Poljoprivredne stručne službe. Dodaje da treba sačekati povećanje temperatura i onda obavljati sve potrebne agrotehničke mere. Zalivanje i prihrana sada ne dolaze u obzir.

Proizvoditi se mora

Perić kaže da od salate nema velike zarade, ali je važno da plastenci tokom čitave godine budu u funkciji. Predusev salate je bila paprika, a kada skine salatu rasadiće krastavac. Onda ponovo dolazi paprika i tako u krug. Nema velike zarade od salate, ali nema ni puno rada.

"Prošle godine salata je bila baš jeftina, pa nisam puno zaradio. Kakva će ova godina biti, videćemo. Mislim da ko uspe da sačuva usev, dobro će proći. Još ako ima obezbeđeno tržište, što je mnogima veliki problem, zarade će biti", predviđa Perić.

Foto: Zlatko Marinković


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Salata Mraz Niske temperature Izmrzavanje Trulež Budjanovci Ruma Plastenik Zarada Temperatura Oblačno Prihrana Zalivanje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.