Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 13.05.2016. 08:00

Mutant zelene salate - salata stablašica!

Postoji mnogo naziva za celtuce, kao što je stabljika salate, šparglasta salata, celerasta salata, ili kineski naziv vosun.

Foto: Vmenkov/Wikimedia Commons
  • 604
  • 57
  • 0

Da li ste ikada videli neobično povrće grube površine s nekoliko slabih listova salate na vrhu? To je "celtuce", i trebali biste se sprijateljiti s njom, piše portal Modern farmer.

Postoji mnogo naziva za celtuce, kao što je "stabljika salate", "šparglasta salata", "celerasta salata", ili kineski naziv "vosun".

Kupovina u kineskim prodavnicama isprva zna da bude zastrašujuća. Postoji mnogo voća i povrća koje nije omiljeno u drugim kuhinjama. Celtuce je jedno od najjednostavnijih i najukusnijih povrća za kuvanje koje možete naći. Kuvari su počeli sve više da ga koriste poslednjih godina, a kuvar Blumfild je za tu biljku rekao da je ona jedna od najpotcenjenijih vrsta povrća.

Može se pripremati na razne načine

Ima oblik salate a gaji se prvenstveno zbog debele stabljike, koja se značajno ne razlikuje od brokolija, osim što je veća i deblja. Listovi se nekada pojavljuju a nekada ne. Međutim, kada ih ima, oni su malo gorči. Mogu biti iskorišćeni, ali nisu najbolji deo ovog povrća.

Stabljika celtucea treba spolja da se oguli nožem, a njena unutrašnjost je iznenađujuće sveža, nežna i blaga. Unutrašnjost se može jesti sirova ili skuvana, a može se pripremati na različite načine.

Ukus je blag, ali pun, kao da je dimljen, što iznenađuje s obzirom na zelenu boju. Odlična je kao salata, narezana tanko da se može jesti uz drugo hrskavo povrće, kao na primer rotkvica, krastavac ili šargarepa. Može biti narezana spiralno, pa se koristiti kao testenina ili kratko prepržiti da bi se zadržali svi ukusi. Zanimljiva je činjenica da se ovo povrće ne slaže samo s ukusima kineske kuhinje, već i s mediteranskim ukusima, kao što su orasi, limun ili maslinovo ulje.

Foto: Vmenkov/Wikimedia Commons


Tagovi

Celtuce Zelena salata Neobično povrće Povrće Šparglasta salata Celerasta salata


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!