Pretraživanje tekstova
Postoji mnogo naziva za celtuce, kao što je stabljika salate, šparglasta salata, celerasta salata, ili kineski naziv vosun.
Da li ste ikada videli neobično povrće grube površine s nekoliko slabih listova salate na vrhu? To je "celtuce", i trebali biste se sprijateljiti s njom, piše portal Modern farmer.
Postoji mnogo naziva za celtuce, kao što je "stabljika salate", "šparglasta salata", "celerasta salata", ili kineski naziv "vosun".
Kupovina u kineskim prodavnicama isprva zna da bude zastrašujuća. Postoji mnogo voća i povrća koje nije omiljeno u drugim kuhinjama. Celtuce je jedno od najjednostavnijih i najukusnijih povrća za kuvanje koje možete naći. Kuvari su počeli sve više da ga koriste poslednjih godina, a kuvar Blumfild je za tu biljku rekao da je ona jedna od najpotcenjenijih vrsta povrća.
Ima oblik salate a gaji se prvenstveno zbog debele stabljike, koja se značajno ne razlikuje od brokolija, osim što je veća i deblja. Listovi se nekada pojavljuju a nekada ne. Međutim, kada ih ima, oni su malo gorči. Mogu biti iskorišćeni, ali nisu najbolji deo ovog povrća.
Stabljika celtucea treba spolja da se oguli nožem, a njena unutrašnjost je iznenađujuće sveža, nežna i blaga. Unutrašnjost se može jesti sirova ili skuvana, a može se pripremati na različite načine.
Ukus je blag, ali pun, kao da je dimljen, što iznenađuje s obzirom na zelenu boju. Odlična je kao salata, narezana tanko da se može jesti uz drugo hrskavo povrće, kao na primer rotkvica, krastavac ili šargarepa. Može biti narezana spiralno, pa se koristiti kao testenina ili kratko prepržiti da bi se zadržali svi ukusi. Zanimljiva je činjenica da se ovo povrće ne slaže samo s ukusima kineske kuhinje, već i s mediteranskim ukusima, kao što su orasi, limun ili maslinovo ulje.
Foto: Vmenkov/Wikimedia Commons
Tagovi
Celtuce Zelena salata Neobično povrće Povrće Šparglasta salata Celerasta salata
Autorka
Više [+]
Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Danas pričamo o BOLESTI POLEGANJA RASADA! Početni simptomi javljaju se na stabaocetu biljaka, blizu supstrata ili zemljišta. Simptomi su u vidu vodenastih pega u prizemnom delu stabla. Ove pege se vremenom povećavaju i šire. Zaraženi deo st... Više [+]
Danas pričamo o BOLESTI POLEGANJA RASADA!
Početni simptomi javljaju se na stabaocetu biljaka, blizu supstrata ili zemljišta. Simptomi su u vidu vodenastih pega u prizemnom delu stabla. Ove pege se vremenom povećavaju i šire.
Zaraženi deo stabla je uvek tanji od zdravog dela, pa biljke poležu - zbog čega je ova bolest poznata po nazivu "poleganje rasada". Biljke u trenucima početne infekcije mogu da izgledaju potpuno normalno - čak i kada biljke polegnu, kratak vremenski period ne gube normalan izgled listova, ali nakon toga vrlo brzo dolazi do odumiranja biljke.
Na obolelim delovima biljaka primećuju se beličasti končići koji se protežu i na površini zemljišta. Iz obolelih biljaka zaraza se brzo širi na zdrave biljke, tako da može doći do potpunog propadanja rasada.
Širenju bolesti poleganja rasada poguduju
✅ prevelika vlažnost zemlišta
✅ velika gustina zasađenih biljaka
✅ slabo provetravanje plastenika
Gajene biljke najosetljivije su U FAZI NICANJA! . U kasnijim fazama mogu se javiti simptomi u prizemnom delu stabla, ali retko kada dolazi do propadanja biljke. Simptomi na starijim biljkama manifestuju se u vidu pega i nekroze na donjem delu stabla, žutila, smanjenog porasta biljke i smanjenog prinosa.
Kako biste zaštitili rasad od bolesti poleganja, savetujemo da primenite sledeće mere:
✅ Obezbedite lakša i ocedita zemljišta, kako ne bi došlo do zadržavanje vode na pojedinim mestima.
✅ Rasađivanje obavite onda kada je najavljeno toplo i vedro vreme u narednih 7 do 10 dana od trenutka sadnje ili setve.
✅ Pravovremeno koristite fungicide za suzbijanje patogena u rasadima.
Pored pravilnog zalivanja i dobre provetrenosti, naši stručnjaci za povrtarstvo savetuju primenu preparata✅ BALB ✅u koncentraciji 0,2%, pre rasađivanja i neposredno posle rasađivanja.