Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena oaza
  • 09.01.2016. 18:00

Najveći svetski staklenik na krovu fabrike

Mreža urbanih vrtova jednog dana će obezbediti veliki deo izvora hrane koja bi zbog klimatskih uslova mogla da nestane. Takva je i Zelena oaza na vrhu fabrike sapuna u Čikagu.

  • 261
  • 13
  • 0

Najveći svetski urbani vrt na krovu zgrade je Zelena oaza (Green oasis) u jednom od američkih najhladnijih gradova, Čikagu. Najveći urbani zeleni krov lepo napreduje u najvetrovitijem gradu Amerike. Vrt je veći od prosečne američke četvrti i ima 22 hiljade m2, a najveći je svojom površinom staklenik na celoj planeti.

Dobija prirodno svetlo koje prolazi kroz staklo, a padavine poput snega, kiše i snažnog vetra ne mogu mu ništa, prenosi yahoo.com.

Mreža urbanih farmi

Gotham Greens, kompanija je koja je prva lansirala staklenike ovakvog tipa u Njujorku (ovo je četvrti takav u SAD-u). Zanimljivo je da se masivni povrtnjak nalazi na vrhu fabrike sapuna. Suvlasnik staklenika, Viraj Puri pomaže u snabdevanju lokalnih trgovina zelenilom koje raste u ovom stakleniku i tako građanima Čikaga dostavlja sveže povrće.

Puri veruje da žitarice uzgajane ispod prirodnog izvora svetlosti bolje napreduju, a u toku je i istraživanje koje će te tvrdnje i potvrditi. "Mreža urbanih farmi će jednog dana obezbedi velik deo izvora hrane koja bi zbog klimatskih uslova mogla nestati, a to je salata na primer, koja se dostavlja iz udaljenih područja u Čikagu."

Lokalno uzgajana hrana sa krovova

"Mislim da možemo dokazati kako je ovaj model profitabilan i na komercijalnom nivou prihvatljiv za lokalno stanovništvo", govori Puri. "Ne možemo poreći činjenicu da sve više potrošača traži lokalno uzgajanu kvalitetnu hranu, kao ni činjenicu da su neke regije pogođene klimatskim promenama, kao na primer Kalifornija sušom. Tu je i problem prevoza hrane s dalekih odredišta. Ako je ovakav model uspešan u Njujorku, zašto ne bi bio i kod nas i svim velikim urbanim područjima sveta?"


Tagovi

Staklenik Urbane farme Zelena oaza Čikago


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta