Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 08.04.2020. 12:00

Napravite svoje kombinacije povrća koje će oterati štetočine i pospešiti rast useva

Kod ovakvog načina proizvodnje, idealni su združeni usevi. Pravilnim izborom, maksimalno će se iskoristiti raspoložive površine zemljišta, a pospešuju značajno i sam rast povrća.

Foto: Depositphotos/thoughtsofjoyce
  • 1.450
  • 47
  • 0

Jedan od najčešćih vidova gajenja povrća kod nas je uzgoj na malim površinama ili u baštama. Na tom ograničenom delu zemlje, uglavnom se proizvodi za sopstvene potrebe, na vlastitom zemljištu. Glavni cilj ovakve proizvodnje je zadovoljenje potreba u različitim povrtarskim vrstama, u sezoni potrošnje

Veličina bašte u okviru jednog domaćinstva kreće se od 200 pa i do 1.000 m². Gazdinstva sa većim površinama, višak povrća prodaju na obližnjem tržištu. Zbog svega navedenog, uzgoj na manjim površinama je i ekonomski opravdan jer omogućuje i uštede prilikom kupovine hrane. 

Gajenje povrća u saksijama

Kako bi prinosi povrća bili odgovarajući, i po kvalitetu i po obimu proizvodnje, potrebno je poštovati određena pravila. 

Pravilan plodored kao osnova proizvodnje

Kada se bira parcela, ona treba da bude osunčana, prozračna i bez podzemnih voda (ili bar da nema visok nivo podzemnih voda). Zemljište mora biti poravnjano, bez izraženih udubljenja ili uzvišica i naravno, propisno udaljeno od industrijskih zagađivača. To je najčešće rastojanje od jednog do pet kilometra, a udaljenost od saobraćajnica trebalo bi minimalno da bude 100 - 500m, savetuju u  u PSSRS.

Posle izbora vrsta koje se žele uzgajati, pristupa se planu setve i izradi adekvatnog plodoreda. Pored tog, primena pravilne agrotehnike je takođe presudna. Obrada zemljišta je jedan od odlučujućih faktora u budućoj proizvodnji jer obezbeđuje optimalne uslove za rast i razvoj useva, a kako bi se maksimalno iskoristio rodni potencijal biljaka. 

Mini povrće sve popularnije zbog izgleda, ukusa i hranjivosti

Sada, u proleće, pre setve obavlja se predsetvena priprema tla. Može da se izvodi ručno ili motokultivatorima, u cilju stvaranja što boljih uslova za setvu ili sadnju, odnosno, da bi se obezbedilo ravnomerno klijanje i nicanje useva. Ovom obradom, zemlja se drobi, sitni i ravna se oranični sloj zemlje. Na taj način stvara se povoljan vodno-vazdušni i toplotni režim, za sve povrtarske biljke. Nakon što se ovo obavi, stvoreni su uslovi za formiranje baštenskih leja. Najčešći oblik leja je pravougaoni, idealnih dimenzija oko 120 cm, kako bi se moglo slobodno raditi u njima, odnosno, pleviti i obrađivati zemlja, bez gaženja po njoj. 

Ne zaboravite posejati i začinsko bilje 

Pravilno formirane leje trebalo bi da budu uzdignute, oko 20-ak cm iznad površine zemlje, kako bi se omogućilo oticanje vode kada su obilnije kiše. Između dve leje, nalazi se staza, 40x60 cm, kako bi poljoprivrednici mogli slobodno da obavljaju sve potrebne aktivnosti. Leje postavljati po dužini, u pravcu sever - jug, kako bi usevi bili ravnomerno i pravilno osvetljeni tokom vegetacijskog perioda. 

Kako uzgajiti papriku u saksiji?

Pre nego što se pristupi navedenim aktivnostima, takođe je potrebno imati spreman i plan setve i sadnje. Prvo se poseju usevi čiji zahtev za toplotom nije veliki i za čije je nicanje potrebno obezbediti od tri do 5°C. To su: grašak, spanać, salata, crni i beli luk, rotkvica.

Kada posejete glavne vrste, po ivicama bašte možete zasejati aromatično i lekovito bilje. Prednosti setve ovih biljaka je u tome što one privlače korisne insekte, koji se hrane onim štetnim. Takođe, privlače i insekte oprašivače, a neke od biljaka ispuštaju supstance koje odbijaju organizme koji bi naneli velike štete na povrću. Neke od najčešće prisutnih aromatičnih biljaka su: korijander, dragoljub, mirođija, žalfija, buvač, neven, hajdučka trava i drugo.

Kombinacije povrća koje teraju štetočine

Preporuka proizvođačima je da crni luk i šargarepu seju u neizmjenične redove, odnosno, jedan ili dva reda luka pa jedan ili dva reda šargarepe. Ovo povrće ima visok sadržaj eteričnih ulja, pa izlučivanjem specifičnih supstanci, šargarepa, na primer, tera lukovu muvu dok eterična ulja luka odbijaju šargarepinu muvu. 

Još jedna dobra kombinacija jesu salata i rotkvica, zatim salata sa crnim i belim lukom. Kupusnjače su dobar komšija sa žalfijom, jer ona svojim jakim mirisom tera kupusovu muvu. Spanać bi bilo dobro sejati pored celera jer će se tako oterati sve značajnije štetočine ovog povrća. Uz paradajz, posejte bosiljak kako bi odbili biljne vaši, a u ove svrhe poslužiće i neven. Ta biljka, zajedno sa korijanderom, štiti krompir od plamenjače, koja je najvažnija bolest ovog povrća, a ukoliko posadite kadife između redova krompira, oteraćete i zlaticu. 

Koje su biljke dobre, a koje loše komšije u bašti?

Kod ovakvog načina proizvodnje, idealni su združeni usevi. Pravilnim izborom, maksimalno će se iskoristiti raspoložive površine zemljišta, a pospešuju značajno i sam rast povrća. Prednosti začinskog bilja u bašti je što mogu u izvesnoj meri poboljšati ukus gajenih vrsta, sa kojima su komšije. 

Sa ovakvim planom setve, značajno će se smanjiti i upotreba hemijskih preparata za zaštitu bilja, što će povećati kvalitet zdravstveno bezbednih plodova. 


Tagovi

Uzgoj povrća Uzgoj u baštama Sezonsko povrće Prinosi povrća Izbor parcele Pravilan plodored Baštenske leje Zahtev za toplotom Kombinacija povrća Združeni usevi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.