Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukus paradajzda
  • 31.03.2017. 20:00

Nauka će paradajzu vratiti ukus?

Naučnici pokušavaju da vrate ukus nekvalitetnom paradajzu iz supermarketa. Koriste standardne metode ukrštanja kako bi dobili željena svojstva, tako da ovakav način istraživanje nije GMO.

Foto: xuanhuongho / Big Stock
  • 846
  • 41
  • 0

"Zloglasni" paradajz iz supermarketa poznat je po bledunavoj boji i nedostatku ukusa. Reklo bi se da je senka svoga "pravog ja". Paradajz je inače osetljiv, pa je prava noćna mora za proizvođače po pitanju transporta do cilja u jednom komadu, javlja modernfarmer.

Zato se i beru u još nezrelom stanju. Dok je još zelen, paradajz se obrađuje etilenom, koji mu pomaže da postane crvene boje, ali ne i da sazre. To olakšava prevoz do ciljane publike, ali ukusu ne pomaže.

Štа čini paradajz ukusnim?

Na Univerzitetu u Floridi to pokušavaju da promene i to - genetikom. Ključ istraživanja zvuči jednostavno. Šta čini paradajz ukusnim?

Kako bi saznali, istraživači su prvo sekvencirali genome 400 sorti paradajza. Geni određuju kakv će oblik imati paradajz, koje će biti boje i ukusa, tačnije koliku će razmeru šećera i kiseline imati plod.

Istraživači su okupili potrošače koji su ocenjivali 101 različit tip paradajza. Suzili su izbor na 13 hemijskih komponenti, koje su odgovorne za ukus paradajza. Sledeći korak je verovatno kombinovanje boje, ukusa i oblika u finalni proizvod, koji će se najviše svideti potrošačima.

Istraživači koriste standardne metode ukrštanja kako bi dobili željena svojstva, tako da ovakav način istraživanje nije GMO.

Foto: xuanhuongho / Big Stock


Izvori

ModernFarmer


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)