Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buđanovci
  • 06.04.2017. 14:00

Nedostaje radna snaga u plastenicima

Plastenika je u Sremu sve više, ali nedostaje radne snage. Ipak, mnogi poljoprivrednici su zainteresovani za ovu proizvodnju, posebno zbog podsticaja koje obezbeđuje Vlada APV.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 3.377
  • 152
  • 0

Sve veći broj sremskih poljoprivrednika opredeljuje se za plasteničku proizvodnju. Pored veće zarade, jedan od razloga za povećanje površina pod plastenicima su podsticaji koji stižu iz pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu. Oni su ove godine daleko povoljniji nego prethodnih godina. Iz Pokrajine je namenjeno 80 miliona dinara, a subvencioniše se 60% troškova investicije.

Zarada već u prvoj godini

Marko Vojnović, povrtar iz Buđanovaca, prošle godine koristio je podsticajna sredstva za nabavku novih plastenika. Kaže, bio je to dobar način da proširi svoju osnovnu delatnost, za koju ima obezbeđeno tržište i sve uslove za proizvodnju kvalitetnog povrća.

Vojnović namerava da proširi proizvodnju

"Ja sam uspeo da podignem nove plastenike i već u prvoj godini zaradim. To je dobar način da se poljoprivreda postavi na zdrave noge. Ova plastenička proizvodnja jeste zahtevna, ali i isplativa. Ulaganja jesu velika, pa podsticaji igraju važnu ulogu", kaže Marko.

Ukoliko dobije podsticajna sredstva, Vojnović će podići još dva plastenika. Inače u plastenicima su sada paprika i krastavac, koji su zamenili zelenu salatu, koja je i ove, kao i prethodnih godina ovom povrtaru donela dobru zaradu.

Bez radne snage nema zarade

Sada ima četiri plastenika u kojima tokom čitave godine ima posla. Ono što ga sada muči je radna snaga.

"Plastenika je sve više, a radne snage sve manje. Bojim se da ćemo doći u situaciju da nećemo stići da završimo sav posao u ovoj proizvodnji. Ne znam ni koliko da plaćamo dnevnicu, kada je zainteresovanih za posao sve manje. Kod nas se sada plaća od 200 do 250 dinara na sat. To za one koji rade, verovatno i nije neki iznos, ali za nas koji plaćamo svakako jeste. No, znam da bez stalne radne snage, proizvodnje nema", priča Vojnović.

Veliko interesovanje za podsticajna sredstva

Podsetimo, poljoprivrednici iz Rume su među najaktivnijima kada je korišćenje sredstava iz pokrajinskih i republičkih institucija u pitanju. Predsednik tog udruženja Uglješa Trkulja kaže da očekuje da će ove godine broj zainteresovanih biti i veći, posebno zbog povoljnijih uslova, koje resorni sekretarijat nudi.

Trkulja očekuje veliku zainteresovanost

"Već je interesovanje veće, jer su podsticaji povećani i do 70 odsto, a znamo da je ovogodišnji pokrajinski budžet za poljoprivredu daleko veći od prošlogodišnjeg".

Da reči predsednika Udruženja poljoprivrednika opštine Ruma imaju pokriće, potvrđuje i Marko Vojnović, koji već sprema dokumentaciju za nova podsticajna sredstva.

"Imam želju da proširim proizvodnju, jer je posao već razrađen. Imam tržište i šteta je da to ne iskoristim na pravi način. U selu je sve više nakupaca, ali imam nekoliko sigurnih marketa kojima prodajem robu, a blizu nam je i Kvantaška pijaca u Beogradu", dodaje Vojnović.

Foto: Zlatko Markovinović


Tagovi

Povrtarstvo Plastenici Proizvodnja Nedostatak Radna snaga Pokrajinska Vlada Budjanovci Udruženje Ruma Podsticaji


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".