Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krompira
  • 04.06.2017. 17:00

Nega i zaštita krompira tokom vegetacije

Nega i zaštita krompira tokom vegetacije podrazumeva međuredno kultiviranje, ogrtanje, zaštitu od bolesti, štetočina, korova i navodnjavanje. Kada je reč o štetočinama, trenutno su aktivne krompirove zlatice, a od bolesti je prisutna plamenjača.

Foto: Andy Roberts / Flickr
  • 4.032
  • 127
  • 0

Međuredno kultiviranje je nega krompira koja podrazumeva da se obezbede što povoljnije vodno-vazdušne osobine zemljišta. Ono se obavlja odmah nakon nicanja useva. Ujedno se fizički uništavaju korovi.

Uništavanje korova

Najčešći korovi su, od uskolisnih: muhar, pirevina, zubača, divlji sirak, a od širokolisnih: palamida, štir, pepeljuga, poponac, gorušica i tako dalje. Neizostavno je i korištenje herbicida pre i posle sadnje, kao i pre i posle nicanja.

Ogrtanje krompira

Ova mera izvodi se kada biljka poraste od 15 cm do 20 cm. Važno je da se obavi neposredno pre formiranja krtola. Ne treba kasniti, jer ako se obavlja na početku cvetanja, može da dođe do oštećenja stolona, koji već imaju formirane krtole.

Vlažnost zemljišta

Optimalnu vlažnost zemljišta je važno održavati da bi prinos bio visok, a krtole krupne i kvalitetne. Posebno je važno da vode ne nedostaje tokom cvetanja i porasta. Krompir bi trebalo navodnjavati brazdama, koje ostaju nakon ogrtanja. Može da se koristi i sistem kap po kap.

Zaštita krompira

Redovna zaštita krompira podrazumeva: suzbijanje plamenjače, krompirove zlatice, zemljišnih štetočina. Trenutno aktuelna bolest je, zbog vremenskih prilika, plamenjača.

  • Plamenjača

Prouzrokuje je gljiva Phytophthora infestans. Bolest se javlja na stablu, listu i krtolama. Prvi simptomi javljaju se po ivicama lista. Pege se potom šire, zahvataju ceo list, koji tamni i izumire. Na stablu su vidljive izdužene tamne pege, koje se takođe šire i mogu da zahvate celo stablo. Zaražene krtole imaju tamno-mrke ulegnute pege.

Suzbijanje se vrši fungicidima. Preventivni preparati koriste se pre najavljene kiše: Polyram-DF, Antracol WP-70, Nordox 75 WG, Fuzija. Kada se uoče prvi simptomi, koriste se Ridomil gold MZ 68-WG, Alijansa, Acrobat MZ-WG, Equation pro WG, Pehar plus.

Važno je da se ne skladište zaražene krtole, kao i da takve ne ostanu u zamljištu, jer se tako gljiva održava.

  • Krompirova zlatica

Pregledima zasada mogu da se uoče larve krompirove zlatice. Niih treba suzbijati prepartima: Laser 240 SC (spinosad) 50-100 ml/ha, Confidor 200 SL (imidakloprid) 0,2-0,3 l/ha ili Coragen 20 SC (hlorantraniliprol) 50-60 ml/ha.

Foto: Andy Roberts / Flickr


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Nega krompira Zaštita krompira Krompir Plamenjača Krompirova zlatica


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.