Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja rasada
  • 07.04.2024. 10:00

Nekoliko pravila i saveta za uspešnu sadnju i proizvodnju povrća

Kako da presadnice povrća pretvorite u bujne biljke koje će obilno plodonositi?

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 274
  • 39
  • 0

Uzgoj paprike može biti izazovan, ali i izuzetno zadovoljavajući, ako se pravilno sprovodi. Odabrati pravo vreme za sadnju, pravilno pripremiti zemljište, odabrati zdrav rasad i brinuti se o njima kako bi se osiguralo zdravo i obilno rastuće bilje, ključni su koraci za uspešan uzgoj paprike.

Ključni koraci

Važno je ispuniti korake za pravilno sađenje presadnica povrća u zemlju ili plastenik, uz naglasak na zalivanje, negovanje i zaštitu biljaka od ekstremnih uslova.

Priprema zemljišta - zemlja mora biti fino usitnjena, a pre toga adekvatno prihranjena. Na formirane bankove ili gredice uz postavljeni sistem za navodnjavanje se buše rupe za sadnju ili se koristi već izbušena folija na odgovarajući razmak. Zemlja pre sadnje mora biti natopljena i sadnica se sadi u vlažno zemljište.

Priprema rasada - presadnice paprike treba da imaju zdrave i snažne, bez znakova bolesti ili oštećenja. Ako su koreni previše stegnuti, nežno ih razdvojite pre stavljanja u zemlju kako bi se podstakao njegov zdrav rast.

Sadnja rasada - kopajte rupe u zemljištu duboko oko 10-15 cm, sa razmakom između sadnica od 30-45 cm. Pazite da držite korenje rasada opuštenim tokom sadnje kako biste sprečili oštećenje. Položite presadnicu u rupu i nežno je prekrijte zemljom, čvrsto pritiskajući oko stabljike da biste osigurali stabilnost.

Zaštita od ekstremnih uslova - ako sadite u plasteniku, pratite temperature i vlažnost kako biste osigurali optimalne uslove za rast povrća. Ako očekujete hladne noći, razmotrite upotrebu pokrivača ili malča kako biste zaštitili mlade biljke od mraza.

Redovno zalivanje i nega - održavajte zemljište ravnomerno vlažnim, ali ne prenatopljeno. Đubrenje paprike može biti korisna tokom vegetacije, ali pazite da ne preterate kako biste izbegli opekline korena. Redovno uklanjajte korov jer ćete time sprečiti konkurente da otmu hranljive materije i vlagu.

Smernice za zalivanje

Kada je u pitanju zalivanje sadnica povrća, važno je održavati ze ravnomerno vlažnim, ali ne prenatopljeno. Evo nekoliko smernica:

  • Frekvencija zalivanja: sadnice povrća zalivajte kada se gornji sloj zemljišta osuši na dodir. Zavisno od uslova okoline, to može biti svakih dva do tri dana. Pratite vlagu u zemlji i prilagodite frekvenciju prema potrebama biljaka;
  • Dubina zalivanja: treba biti dovoljno duboko kako bi voda dosegla korenje. To obično znači da zalivate dok se zemljište blago ne navlaži do dubine korena;
  • Voda ujutro: idealno je da ovaj posao obavite ranijem delu dana, jer to omogućuje biljkama da upiju vodu pre nego što sunce postane previše jako. Takođe smanjuje rizik od bolesti koje se mogu širiti kada lišće ostane vlažno preko noći;
  • Izbegavajte prekomerno zalivanje: pazite da ne prenatopite zemljište jer to može dovesti do truljenja korena i drugih problema kao što su gljivične bolesti. Ako primetite da se voda nakuplja oko biljaka ili da tlo postaje previše vlažno, smanjite učestalost zalivanja.

Nakon sadnje, rasad povrća ne treba zalivati pet do sedam dana da bi biljka ojačala i prilagodila se novim uslovima, ovom praksom koren biljke će se naglo početi širiti i tražiti vodu na gredici što dublje, a i cilj nam je da postignemo stabilnost i jaku biljku odmah nakon presađivanja. 

Nakon toga prvo zalivanje treba obaviti sa dozom NPK đubriva u količini jedan gram po biljci sa naglaskom na fosfor ili odnos 1:4:1. Važno je pratiti stanje biljaka i pravovremeno reagovati na bilo kakve znakove bolesti ili nedostatka hranljivih materija. S pravilnom negom i pažnjom, uzgajanje paprike može rezultirati zdravim biljkama koje donose obilan i ukusan plod.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Povrće Sadnja Paprika Presadnica Sadnica Plastenik Savjeti Agronom


Autor

Jasmin Hodzic

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.