Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 20.01.2019. 11:00

Nema zime za kvalitetan rasad iz Mužlje kod Zrenjanina

Hladno vreme sa mrazevima i snegom zadaje muke povrtarima u Banatu. Međutim, za proizvođače rasada iz Mužlje kod Zrenjanina to nije veliki problem, jer su podigli najsavremeniji staklenik za tu namenu.

Foto: Pixabay / solanee
  • 461
  • 6
  • 0

Hladno vreme sa mrazevima i snegom zadaje muke povrtarima u Banatu. Uprkos tome u proizvođači povrća u "Carskoj bašti" u Mužlji, kod Zrenjanina, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, nemaju taj problem. Kako prenosi RTS oni su u gradnju savremenog staklenika uložili oko 25 miliona dinara. Ovaj objekat urađen je prema najsavremenijim svetskim standardima, a agronom Arpad Molnar objašnjava da se u njemu proizvodi ujednačeni rasad. Zanimljivo je to da odličan rasad može da se dobije i od semena prve, ali i sa trećeklasnim semenom.

Kupci zainteresovani za kvalitetan rasad

"Carska bašta" je udruženje povrtara koje povrće proizvodi na površini od oko 200 hektara, dok se u novom plasteniku površine 2.200 m2 za sada uzgaja isključivo rasad. Direktor udruženja Tibor Molnar ističe da već sada ima mnogo zainteresovanih kupaca koji žele da u svojim povrtnjacima posade njihov rasad. Tako da će se u predstojećem periodu videti kako da to odrade da bi i ostali rasadničari mogli da proizvode kvalitetan rasad uz podršku stručnog kadra.

I radnici zadovoljni uslovima

Tokom zimskog perioda na poslovima u stakleniku je svakodnevno angažovano desetak radnikaMelinda Gomboš, iz Mužlje, tvrdi da taj posao njoj i drugim radnicima mnogo znači, zato što zimi nema puno posla, a trenutno je aktuelno sejanje. To je prilično pipav posao. Malo je teži jer zahteva dosta koncentracije i pažnje da bi se seme primilo i dalo kvalitetne mlade biljke povrća. Povrtari u ovom udruženju imaju dovoljno stručnjaka za proizvodnju 60-70 tona paprike po hektaru. Međutim, kada se proizvodnja rasada u novom stakleniku usavrši, cilj im je da za 30% povećaju količinu ubranog ploda sa jednog hektara.


Izvori

RTS


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Vojvodina Banat Carska bašta Mužlja Arpad Molnar Tibor Molnar Melinda Gomboš


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D