• Proizvodnja povrća
  • 20.01.2019. 11:00

Nema zime za kvalitetan rasad iz Mužlje kod Zrenjanina

Hladno vreme sa mrazevima i snegom zadaje muke povrtarima u Banatu. Međutim, za proizvođače rasada iz Mužlje kod Zrenjanina to nije veliki problem, jer su podigli najsavremeniji staklenik za tu namenu.

Foto: Pixabay / solanee
  • 115
  • 6
  • 0

Hladno vreme sa mrazevima i snegom zadaje muke povrtarima u Banatu. Uprkos tome u proizvođači povrća u "Carskoj bašti" u Mužlji, kod Zrenjanina, zahvaljujući savremenoj tehnologiji, nemaju taj problem. Kako prenosi RTS oni su u gradnju savremenog staklenika uložili oko 25 miliona dinara. Ovaj objekat urađen je prema najsavremenijim svetskim standardima, a agronom Arpad Molnar objašnjava da se u njemu proizvodi ujednačeni rasad. Zanimljivo je to da odličan rasad može da se dobije i od semena prve, ali i sa trećeklasnim semenom.

Kupci zainteresovani za kvalitetan rasad

"Carska bašta" je udruženje povrtara koje povrće proizvodi na površini od oko 200 hektara, dok se u novom plasteniku površine 2.200 m2 za sada uzgaja isključivo rasad. Direktor udruženja Tibor Molnar ističe da već sada ima mnogo zainteresovanih kupaca koji žele da u svojim povrtnjacima posade njihov rasad. Tako da će se u predstojećem periodu videti kako da to odrade da bi i ostali rasadničari mogli da proizvode kvalitetan rasad uz podršku stručnog kadra.

I radnici zadovoljni uslovima

Tokom zimskog perioda na poslovima u stakleniku je svakodnevno angažovano desetak radnikaMelinda Gomboš, iz Mužlje, tvrdi da taj posao njoj i drugim radnicima mnogo znači, zato što zimi nema puno posla, a trenutno je aktuelno sejanje. To je prilično pipav posao. Malo je teži jer zahteva dosta koncentracije i pažnje da bi se seme primilo i dalo kvalitetne mlade biljke povrća. Povrtari u ovom udruženju imaju dovoljno stručnjaka za proizvodnju 60-70 tona paprike po hektaru. Međutim, kada se proizvodnja rasada u novom stakleniku usavrši, cilj im je da za 30% povećaju količinu ubranog ploda sa jednog hektara.


Izvori

RTS


Tagovi

Povrće Povrtarstvo Vojvodina Banat Carska bašta Mužlja Arpad Molnar Tibor Molnar Melinda Gomboš


Autor

Marinko Tica

Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi