Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grabulje
  • 20.01.2022. 15:00

Nisu svake grabulje za sve: Od čega zavisi izbor?

Grabulje su poljoprivredni alat koji se veoma često koristi, a mogu biti napravljene od različitih materijala: drvene, plastične, metalne. Od čega zavisi kakve ćete izabrati?

Foto: Depositphotos/PHOTOLOGY1971
  • 271
  • 11
  • 0

U bašti, dvorištu i voćnjaku će vam trebati alat prikladan za obavljanje različitih aktivnosti, od pripreme gredica, održavanja travnjaka, košenja trave, rezidbe voćaka...Kako bi sebi olakšali rad, potrebno je da nabavite alat dobrog kvaliteta koji odgovara nameni, odnosno vašim potrebama.

Odaberite ih prema vrsti posla

Grabulje su poljoprivredni alat koji se veoma često koristi, a mogu biti napravljene od različitih materijala: drvene, plastične, metalne. Osnovna namena im je da sakupljaju pokošenu travu, ali služe i za uklanjanje lišća, rahljenje travnjaka, razbijanje grudvi zemlje, pripremu bankova i druge namene. Drške mogu da budu drvene, plastične ili metalne. Cena ovog alata može biti različita.

Veliki izbor različitih modela može zbuniti povrtare amatere i "vikendaše". Najbolje je izabrati prema vrsti posla koji ćete s njima obavljati, površinu za koju su vam potrebne, vrstu trave, konfiguraciji terena.

Ručne ili mini grabulje

Radi se o malim grabuljama s kratkom drškom i širinom radnog tela do 20 cm. Koriste se za rahljenje zemlje i obradu nepristupačnih delova. Veoma često se primenjuju u uređenju cvetnih leja ili malih bankova, grabuljanje lišća ispod ukrasnih grmova, pripremu zemljišta prilikom setve ili sadnje cvetnih vrsta. Zupci su im nešto duži, a drška može biti metalna, drvena ili od mekanih materijala. Danas se mogu pronaći i potpuno plastične.

Grabulje za sakupljanje trave

Grabulje sa kojim ćete sakupljati pokošenu travu imaju tanke i gusto postavljene zupce. Odaberite one s dugačkom drškom kako bi u što manje poteza sakupili pokošenu travu. Za travnjake koje redovno kosite, s mekšom travom, uzmite plastične ili drvene, dok za grublju travu i korov odaberite metalne s dužim zupcima.

S njima ćete skupljati i grane (Foto: Depositphotos/dimaberkut)

Grabulje za travnjake

Obično su metalne sa tanjim zupcima koji su gusto poređani. Služe za grabuljanje travnjaka i uklanjanje osušenih vlati koje bi u uslovima preterane vlage mogli da istrule.

Kako sprečiti pojavu glista na travnjaku?

S njima radimo prozračivanje travnog pokrivača i lagano paranje površine zemlje.

Grabulje za šljunak

Ravne ili grabulje za šljunak je klasičan model koji se koristi za teže radove. S njima možete rahliti i izravnavati zemljište, sakupljati lišće, travu, grubi korov, šljunak, grančice, ali i rahliti travnjak ili uklanjati mahovinu. Zupci su im ravni ili blago savijeni prema unutra i često su niži od klasičnih metalnih.

Grabulje s uvrnutim zupcima

Ovaj tip je veoma sličan metalnima, s dužim zupcima, ali su oni uvrnuti, zarotirani za 180° i zašiljeni. Služe kao efikasan alat za rahljenje, razbijanje grudvi zemlje i krtičnjaka. Mnogo su bolje od klasičnih metalnih kada je u pitanju priprema bankova za setvu i sadnju. Najbolji su izbor za pravljenje bankova.

Aerator grabulje

Radi se o izuzetnom alatu. Aeratorske grablje imaju zupce u obliku srpa koji su usmereni prema dole. Zahvaljujući tom obliku možemo ih koristiti za razbijanje grudvi zemlje, pripremu bankova, sakupljanje mahovine, grabuljanje suvišnih vlati trave. Istovremeno prave male rezove u travnjaku dubine do tri centimetra što omogućava da voda, vazduh i hranljive materije prodiru u zonu korena trave.

Dvostrane grabulje

Ovaj tip se retko može naći na našim terenima, a radi se o veoma praktičnom alatu za različite namene. Izrađene su od kvalitetnog metala. Stranu s gušćim zupcima možete koristiti za izravnavanje malča, razbijanje grudvi zemlje, uklanjanje šljunka, krhotina, gomila različitog grubljeg materijala. Druga strana koja ima ređe raspoređene zupce u obliku polumeseca služi kao aerator grabulje.

Dužinu drške birajte po svojoj visini (Foto: Depositphotos/anjjanhetman)

Grabulje za sakupljanje lišća

Za ove grabulje je karakteristično da su izgrađene od laganih materijala, metala ili plastike. Radni deo je u obliku lepeze. Ukoliko su od metala, lepeza se može skupiti ili raširiti prema potrebi. One su čvršće, s njima se lakše sakuplja više lišća, a može se obaviti i lagano grabuljanje travnjaka. Plastične su laganije, ne mogu se skupiti i s njima možete obavljati prikupljanje manje količine lišća, a pri tome neće oštetiti travnjak.

Kada ih birate, obratite pažnju na dužinu drške koja treba biti dovoljno duga da vam omogući grabuljanje lišća s veće udaljenosti. U osnovi, za ljude koji su visoki do 175 cm optimalna je dužina drške oko 1,20 m, a za ljude koji su viši bolje je da odaberu dršku dužine 1,30 m. Pre kupovine isprobajte kako vam stoje u rukama i kako možete da radite s njima. Zupci na grabljama treba da budu gušći kako bi prikupili što više lišća, ali to zavisi od veličine i oblika opalih listova.

Održavajte grabulje

Kako bi vam što duže trajale, potrebno ih je posle svake upotrebe očistiti. Čuvajte ih na suvom i tamnom mestu. Posebno metalne smeju biti izložene vlazi jer će brzo početi da rđaju. Posle svake sezone očišćene metalne grabulje premažite uljem koje će sprečiti propadanje.


Tagovi

Alat Poljoprivredni alat Alat za baštu Grabulje Grabuljanje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Neprevaziđen "buket"... Sretan #8mart 💐