Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 29.12.2022. 15:00

Novo biološko sredstvo protiv bakterijskog uvenuća

Sredstvo sprečava brojne infekcije bakterijama i prestavlja revoluciju u oblasti zaštite bilja.

Foto: Depositphoto/Amaviael
  • 219
  • 46
  • 0

Bakterijsko uvenuće koje izaziva Ralstonia solanacearum je izuzetno opasno oboljenje koje može da uzrokuje gubitke prinosa od 35 do 90 odsto. Oštećuje više od 200 vrsta useva, posebno paradajz.

Otkriveno je biološko sredstvo koje ima izuzetnu efikasnost kada je u pitanju ovaj prouzrokovač oboljenja, ali i mnogi drugi, prenos NewsWires.

Novo jedinjenje daje efikasnu zaštitu

Bakterija ostvaruje infekciju biljke, ulazi kroz rane na korenju, vrhove i sekundarne delove korena koji izbijaju. Zatim prodire u dublje tkivo, konačno dostižući vaskularni sistem. Ovaj patogen preživljava u zaraženom zemljištu nekoliko godina bez useva.

Od nje je teško obaviti zaštitu, a moguća je samo potpunom dezinfekcijom zemljišta. Zato je značajno otkriće kompanije "Global Agro" iz Južne Koreje koja je objavila da je razvila efikasno i praktično biološko rešenje za kontrolu R. solanacearum.

Novo jedinjenje, nazvano DR-08, stvoreno na bazi Bacillus methlylotrophichus, pronađenog u zemljištu, bezbedno je za ljude i okolinu. A, kroz terenska ispitivanja komercijalno je dokazana efikasnost.

"Jedan terenski test pokazao je 84,7 odsto kontrolne vrednosti u poređenju sa netretiranom parcelom za paradajz”, rekao je direktor odseka za marketing Global Agro Donglion Kim.

Kontrola bolesti

Patentirani mikrob ima širok spektar za kontrolu bolesti. Omogućava da kontroliše patogen Xanthomonas što znači da se ovo rešenje može primeniti na X. campestris, X. arboicola, X. axonopodis koji izazivaju bolesti paprike, breskve i citrusa.

Preporučuje se primena korišćenjem sistema za navodnjavanje u intervalima od pet do sedam dana za bolesti koje se prenose iz zemljišta, a moguća je i folijarna primena prskanjem. Primena otkrića može doneti neverovatnu promenu u oblasti zaštite bilja, ali i upotrebne otrovnih materija i zaštite životne sredine.


Tagovi

Zaštita bilja Bakteriozno uvenuće Ralstonia solanacearum Biološko sredstvo Otkriće


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.