Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 03.11.2017. 16:15

Obična krastavost krompira

Običnu krastavost krompira izaziva bakterija, koja napada biljku tokom celog vegetacionog perioda.

Foto: Boško Grgić
  • 1.183
  • 42
  • 0

Obična krastavost krompira je bolest koja ne utiče na smanjeni prinos, ali posledice su vidljive kada je reč o kvalitetu krtole i njenoj tržišnoj vrednosti. Izaziva je bakterija Streptomyces scabies, koja napada biljku tokom celog vegetacionog perioda.

Simptomi infekcije

Prepoznaćete da se radi o ovoj bolesti, jer na mestu infekcije dolazi do promene boje tkiva u vidu crvenkastih ili mrkih pega u okviru kojih tkivo izumire.

"Ispod izumrlih ćelija napadnutog tkiva stvara se sloj plutastih ćelija, tako da nastaju kraste različitog oblika. Tokom razvoja bolesti pege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dela stable postepeno omekšava i truli", objašnjava za PSSS Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja.

Kada se javlja infekcija?

Krtole mogu da se inficiraju u zemljištu, ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Krastavost je česta na lakim zemljištima alkalne ili neutralne reakcije. Javlja se i kada je mala vlažnost zemljišta tokom zametanja i početkom nalivanja krtola, kao i kada se upotrebljavaju veće doze stajnjaka i mineralnih đubriva. Isto je i sa unošenjem većih doza kreča na kiselim zemljištima.

Važna je prevencija

Kontrola obične krastavosti krompira moguća je preventivnim merama zaštite.

"Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Primena plodoreda sa travama i leguminozama, uzgojem otpornih sorti krompira smanjuje pojavu bolesti. Potrebno je odstranjivanje bolesnih biljaka tokom vegetacije, kao i odstranjivanje zaraženih ktrola pri vađenju", savetuje Grbićeva.

Dodaje da se preporučuje navodnjavanje zbog povećavanja vlažnosti i redukcije pojave bolesti.

Foto: Boško Grgić


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potiče iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i pre 8 000 godina. U Evropu su ga doneli španski istraživači u 16. veku i poklonili papi... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Krompir Streptomyces scabies Jelena Grbić Infekcija krompira


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.