Običnu krastavost krompira izaziva bakterija, koja napada biljku tokom celog vegetacionog perioda.
Obična krastavost krompira je bolest koja ne utiče na smanjeni prinos, ali posledice su vidljive kada je reč o kvalitetu krtole i njenoj tržišnoj vrednosti. Izaziva je bakterija Streptomyces scabies, koja napada biljku tokom celog vegetacionog perioda.
Prepoznaćete da se radi o ovoj bolesti, jer na mestu infekcije dolazi do promene boje tkiva u vidu crvenkastih ili mrkih pega u okviru kojih tkivo izumire.
"Ispod izumrlih ćelija napadnutog tkiva stvara se sloj plutastih ćelija, tako da nastaju kraste različitog oblika. Tokom razvoja bolesti pege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dela stable postepeno omekšava i truli", objašnjava za PSSS Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja.
Krtole mogu da se inficiraju u zemljištu, ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Krastavost je česta na lakim zemljištima alkalne ili neutralne reakcije. Javlja se i kada je mala vlažnost zemljišta tokom zametanja i početkom nalivanja krtola, kao i kada se upotrebljavaju veće doze stajnjaka i mineralnih đubriva. Isto je i sa unošenjem većih doza kreča na kiselim zemljištima.
Kontrola obične krastavosti krompira moguća je preventivnim merama zaštite.
"Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Primena plodoreda sa travama i leguminozama, uzgojem otpornih sorti krompira smanjuje pojavu bolesti. Potrebno je odstranjivanje bolesnih biljaka tokom vegetacije, kao i odstranjivanje zaraženih ktrola pri vađenju", savetuje Grbićeva.
Dodaje da se preporučuje navodnjavanje zbog povećavanja vlažnosti i redukcije pojave bolesti.
Foto: Boško Grgić
Povezana biljna vrsta
Izvori
Tagovi
Autorka