Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema plastenika
  • 12.10.2019. 08:00

Očistite, dezinfikujte i pripremite plastenik za narednu sezonu

Uspešna proizvodnja povrća podrazumeva sve neophodne operacije održavanja i čišćenja prostora oko plastenika kao i u samom plasteniku.

Foto: Depositphotos/deyangeorgiev2
  • 1.127
  • 34
  • 0

Plastenici koji su neočišćeni i zapušteni mogu biti izvor bolesti i štetočina za biljke koje gajimo. Uspešna proizvodnja povrća podrazumeva sve neophodne operacije održavanja i čišćenja prostora oko plastenika kao i u samom plasteniku.

Prilikom gajenja povrća u plasteniku, za smanjivanje broja nepoželjnih insekata, treba konstantno vršiti obradu i uništavanje korova pored svih otvora plastenika. Uništavanje korova može biti hemijski i mehanički, odnosno hemijskim sredstvima ili košenjem i rezanjem. Isto tako, preporučuje se korišćenje mreža protiv insekata koja ima dvostruku funkciju. Prvo ne dopušta ulazak nepoželjnih insekata u plastenik, a drugo ne dopušta izlaz poželjnih, koji se nalaze u plasteniku, npr. ako koristimo bumbare za oprašivanje ili ako se vrši biološka zaštita (predatorima).

Završetak vegetacionog perioda ili jedne sezone u plasteniku, zavisi od vrste povrća koje uzgajamo kao i samog vremena sadnje. Za svo povrće koje uzgajamo u plasteniku prilikom završetka sezone, odnosno vegetacionog perioda biljke, pristupa se sledećim fazama rada:

  • čišćenje,
  • dezinfekcija i
  • priprema plastenika za narednu sezonu.

Čišćenje plastenika

Kod faze čišćenja plastenika prvo se uklanjaju materijali pomoću kojih se vrši potpora, odnosno držanje biljke. Materijali mogu biti: metalni, drveni ili plastični (PVC folija i sl.). Zatim se vrši čupanje nadzemnih i podzemnih delova biljke. Kod nadzemnih delova ukalanjaju se stablo, list i plod. Posebno treba voditi računa o oštećenim i zaraženim plodovima koje treba posebno odložiti ako se sa ostatkom zdrave biljne mase vrši pravljenje komposta. Kod podzemnih delova vrši se vađenje korena, u većini slučajeva on ide zajedno sa stablom, međutim prilikom uzgoja kupusa koren posle sečenja ostaje u zemlji tako da bi se trebalo posebno izvaditi. Posle iznošenja biljnih ostataka vrši se uklanjanje malč folije i sistema za navodnjavanje ("kap po kap"). Preporuka je da se creva (trake) za navodnjavanje koriste samo jednu sezonu, odnosno samo za jedan usev, posebno ako se kroz sistem za navodnjavanje vrši zaštita biljaka, savetuje stručnjak Živko Šašić iz PSSRS.

Dezinfekcija plastenika i opreme

Posle prve faze, čupanja, iznošenja biljnih ostataka i uklanjanja malč folije i sistema za navodnjavanje, prelazi se na drugu fazu - dezinfekcija plastenika i opreme. Dezinfikuje se sve, zemlja, konstrukcija, najlon, dodatna oprema u plasteniku, itd. Sredstva koja se koriste za dezinfekciju su pesticidi specijalno namenjeni za ovu namenu ili alternativne metode: varikina, kreč, modra galica i dr. Dezinfekciju treba uraditi polako i temeljno da bi se za narednu sezonu procenat patogena sveo na minimalan broj, a samim tim i broj infekcija. Preporuka je da se za svaku novu sezonu koristi novi pomoćni materijal: potpora, vezivo, sistem za navodnjavanje i malč folija. Međutim ako se neke od navedenih stavki koriste više sezona iste je potrebno dezinfikovati. Dezinfekcija se vrši van plastenika u prostoru gde se vrši skladištenje pomoćnog materijala.

Priprema zemljišta i plastenika za narednu sezonu

Posle urađene dezinfekcije vrši se priprema zemljišta i plastenika za narednu sezonu. Kod pripreme zemljišta prvo se vrši osnovno đubrenje organskim i mineralnim đubrivima ili njihovom kombinacijom. Količinu đubriva treba prilagoditi prethodno urađenoj analizi zemljišta i zahtevima buduće poljoprivredne biljke.

Posle osnovnog đubrenja vrši se osnovna i dodatna obrada. Osnovna obrada podrazumeva zaoravanje đubriva, a dodatna stvaranje sitnog i rastresitog sloja zemljišta. Osnovna i dodatna obrada mogu se uraditi zajedno kao jedna operacija (freziranje na dubinu od 15 do 20 centimetara) ako budući usev ima plitak koren i ne zahteva duboku obradu (mladi luk, salata, spanać itd.). Sve dalje operacije (bankovi, sistem za navodnjavanje, malč folije, lutrasil i dr.) zavise od planiranog useva. Najčešće u zimskom periodu, bez dodatnog zagrevanja, uzgaja se mladi luk, salata i spanać, a dok u ranom proleće krompir i kupus.


Tagovi

Plastenik Dezinfekcija Priprema Čišćenje Mreže protiv insekata Uništavanje korova

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃