Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Načini pakovanja
  • 11.02.2025. 07:30

Od berbe do prodaje: Mladi luk mora da bude i atraktivan za oko kupca

Uz odgovarajuće tehnike berbe i pakovanja, proizvođači osim što će osigurati duži rok trajanja proizvoda, mogu da postignu i bolje tržišne cene.

Od berbe do prodaje: Mladi luk mora da bude i atraktivan za oko kupca
Foto: Shutterstock/KHUNNINE
  • 220
  • 52
  • 0

Mladi luk je jedna od prvih povrtlarskih kultura dostupnih u prolećnoj sezoni, a pravilno pakovanje i rukovanje ključni su za očuvanje njegove svežine i kvaliteta.

Uz odgovarajuće tehnike berbe i pakovanja, proizvođači osim što će osigurati duži rok trajanja proizvoda, mogu da postignu i bolje tržišne cene.

Berba mladog luka

Mladi luk se bere kada dostigne optimalnu dužinu od 25 do 35 cm, s čvrstim, sočnim stabljikama i neoštećenim korenom. Berba se najčešće obavlja ručno kako bi se izbegla mehanička oštećenja. Preporučuje se berba u ranim jutarnjim satima ili kasno popodne kako bi se izbegao stres od visokih temperatura.

Nakon vađenja, pažljivo se čisti od viška zemlje i spošljašnjih listova, a koren se može skratiti radi boljeg izgleda i lakšeg pakovanja. Pranje hladnom vodom je poželjno kako bi se uklonile nečistoće i produžila svežina.

Metode pakovanja

Postoji nekoliko načina pakovanja mladog luka, a izbor zavisi od tržišnih zahteva i dužine transporta. 

Luk se vezuje u snopove od 5 do 10 komada (Foto: Shutterstock/mike_green)

Vezani snopovi - luk se vezuje u snopove od 5 do 10 komada i obavija gumicom ili konopcem. Ovaj način pakovanja je najčešći za prodaju na pijacama i lokalnim tržnicama.

Plastične i kartonske gajbe - nakon vezivanja u snopove, slaže se u plastične ili kartonske gajbe sa prorezima za ventilaciju. Ova metoda je pogodna za transport na veće udaljenosti.

PVC i perforirane kese - pakovanje u male kese od po 100 g do 1 kg je idealno za prodaju u supermarketima i maloprodajnim lancima. Kese omogućavaju bolju higijenu i dužu svežinu proizvoda.

Hidrohlađenje i pakovanje u kutije sa ledom - ova tehnika se koristi za izvoz i dugotrajno skladištenje. Mladi luk se odmah nakon berbe hladi u vodi sa ledom, a zatim pakuje u kutije sa dodatnim slojem leda.

Prodaja i očuvanje kvaliteta

Pakovani mladi luk se skladišti na temperaturi od 0 do 2°C kako bi se sprečilo uvenuće i gubitak kvaliteta. Važno je da se izbegne direktna izloženost sunčevoj svetlosti i prevelika vlaga koja može izazvati truljenje.

Na tržištu se prodaje kao svež ili organski proizvod, a u poslednje vreme raste potražnja za prethodno opranim i upakovanim verzijama spremnim za upotrebu. Pravilno pakovanje ne samo da produžava svežinu, već doprinosi i većoj atraktivnosti proizvoda kod potrošača.

Uz primenu optimalnih metoda pakovanja, proizvođači mogu osigurati bolju konkurentnost na tržištu i veću zaradu, dok potrošači dobijaju svež, kvalitetan i higijenski upakovan mladi luk spreman za konzumaciju.


Tagovi

Mladi luk Pakovanje luka Berba mladog luka Skladištenje Načini pakovanja


Autor

Jasmin Hodžić

Više [+]

Diplomirani agronom s višegodišnjim iskustvom u proizvodnji voća i povraća, plastenička i organska proizvodnja.