Naučnici i industrije pokušavaju da otkriju šta učiniti s velikom količinom otpada od paradajza, naročito u Sjedinjenim Američkim Državama gde se proizvodi 14 miliona tona paradajza godišnje. Zaključili su da taj otpad može biti iskorišćen za proizvodnju energije!
Nakon proizvodnje kečapa, sosa i konzerviranog paradajza, ostaje neiskorišćena gotovo cela biljka (koža, seme, stabljika, lišće) koja se baca kao otpad.
Najvrednije kulture u SAD-u, prema podacima FAO-a, su uglavnom žitarice: kukuruz, soja, pšenica. Iza njih dolazi pamuk, a zatim i paradajz. U 2013. godini Sjedinjene Američke Države su proizvele gotovo 14 miliona tona paradajza, što znači da od te proizvodnje ima mnogo ostataka, piše portal Modern farmer.
Različiti naučnici i industrije pokušali su da otkriju šta učiniti s tim otpadom. On se može samleti i koristiti kao kompost u proizvodnji novog paradajza, zaokružujući proizvodni ciklus. Ford Motors i Heinz pokušali su da saznaju kako da iskoriste otpad za dobijanje bioplastike koja bi se koristila u proizvodnji materijala za automobile. Nove studije su pokazale viši nivo upotrebe ovog otpada - za proizvodnju energije.
U Floridi, državi koja proizvede 396.000 tona otpada od paradajza godišnje, isto čine i sa hlebom ili pivom, osim što umesto vazduha ili alkohola, proizvode energiju. Biološke gorive ćelije koriste bakterije za proizvodnju energije. Bakterija se hrani različitim hemikalijama iz otpada paradajza, razbija ih i oslobađa elektrone. U tom procesu je potreban posrednik, neka vrsta hemikalije, koja će sprovoditi elektrone u elektrode, koji zatim mogu da se koriste kao energija.
Zanimljiva je činjenica da 10 miligrama otpada od paradajza proizvede 0,3 W energije. Tim stručnjaka nije izneo više podataka osim ovih. Međutim, pitamo se koliko je otpada potrebno da se proizvede energija za jednu sijalicu. Takođe, istakli su da taj proces može biti optimizovan, odnosno da može da ima smetnje u proizvodnji. Ipak, kako su rekli, nadaju se da krajnji rezultat može da bude vrlo dobar.
Foto: pp76/bigstockphoto.com
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka