Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • BiH izvoz
  • 23.07.2015. 17:30

Odobren izvoz krompira iz BiH u EU

Poljoprivrednim proizvođačima iz BiH odobren je izvoz krompira u zemlje Evropske unije

Foto: depositphotos.com
  • 68
  • 2
  • 0

Poljoprivrednim proizvođačima iz BiH odobren je izvoz krompira u zemlje Evropske unije, potvrdili su iz Delegacije EU u BiH.

Odluka Evropske komisije kojom je BiH proglašena za zemlju u kojoj nema prstenaste truleži krompira, objavljena je juče u Službenom listu EU, čime je završen proces izdavanja dozvole BiH da izvozi krompir u EU, prenosi regionalni portal Seebiz. Očekuje se da će to doprineti povećanju izvoznih mogućnosti BiH, kao i konkurentnosti, i rastu tog sektora, uz pogodnosti za celu zemlju, naveli su iz Delegacije EU u BiH.

Iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS navode da je to dobra vest za poljoprivrednike, koji pored niskih cena i nekonkurentnosti u BiH, zbog nekontrolisanog uvoza, imaju otežan plasman svojih proizvoda. "Sa druge strane, sigurno je da ćemo se suočiti s ozbiljnim i veoma zahtevnim tržištem, dok će na naše tržište dolaziti veoma nekvalitetni poljoprivredni proizvodi iz tih zemalja", rekao je predsednik ovog saveza, Stojan Marinković.

Prema njegovim rečima, bilo bi logično da se nakon odobravanja izvoza, poveća broj proizvođača krompira u BiH, posebno ako bude organizovan otkup krompira za izvoz.

Foto: depositphotos.com; zlikovec


Izvori

Tanjug


Tagovi

Izvoz krompira BiH Evropska komisija Poljoprivredni proizvođači Tržište Stojan Marinković Otkup