• Letnja setva
  • 01.08.2020. 18:00

Oprez kod letnje setve - neko povrće ne niče na visokim temperaturama

U letnjim mesecima nastavlja se setva povrća, a osim što mu treba osigurati dovoljno vode treba pripaziti i na temperature. Neke kulture ne niču dok se živa na termometru malo ne spusti, pa imajte to na umu.

Foto: Depositphotos/Nerksi
  • 126
  • 6
  • 0

Tokom jula i avgusta nastavlja se setva povrća, a u toplim, suvim i vrućim danima trebalo bi obezbediti dovoljno vode, jer inače neće moći da klija i niče.

Česta greška koju mnogi povrtari početnici rade tokom letnje setve je da poseju seme i misle kako im je ono propalo, jer ne klija.

Međutim, važna stavka je temperatura zbog toga što neke kulture ne niču na visokim temperaturama. U tom slučaju vredi ona strpljen - spašen, jer će seme ući u fazu dormantnosti, odnosno fazu mirovanja, a nakon što temperature padnu, krenuće klijanje i nicanje.

Zato je najbolje pričekati da se živa u termometru malo spusti pa tek onda krenuti sa setvom.

Salata ne niče iznad 25°C, a šargarepa iznad 30°C

Na klijanje i nicanje semena salate i šargarepe utiču različiti agroekološki faktori kao što su vlaga, pH zemljišta, prisutnost organskih i anorganskih komponenti i slično. Međutim, kako piše u stručnoj literaturi Nada Parađiković i njeni saradnici, temperatura je najznačajniji faktor. Dakle, visoka ili niska temperatura vazduha mogu značajno da smanje klijavost većine poljoprivrednih kultura.

Kraj jula idealan za letnju setvu više vrsta povrća

Salata i šargarepa spadaju u grupu povrća koje je manje osetljivo na niske temperature (zato se i seju za jesenju berbu) pa zato treba pripaziti na one previsoke koje su tokom poslednjih godina postale sve češća pojava.

U ovom naučnom radu dokazano je da salata ne niče iznad 25°C, a šargarepa iznad 30°C, a to može da izazove sekundarnu dormantnost semena i tako odloži ove prve dve faze. 

Visoke temperature utiču i na dostupnost vode

Temperatura na utiče samo direktno na seme koje treba da nikne nego i na dostupnost vode koja je optimalna pri temperaturama od 15 do 20°C. Tako, na primer, već pri temperaturi vode od 25°C šagarepa sporije klija nego pri 20°C, a pri 35°C klijanje salate je smanjeno ili potpuno inhibirano.

Visoke temperature mogu da smanje energiju klijanja i postotak isklijalih semenki, ali različite sorte različito reagiraju na njih u toj prvoj fazi pa i to imajte na umu.


Tagovi

Setva povrća Letna setva Povrće Bašta Visoke temperature Klijavost


Autorka

Martina Popić

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Festival gastronomije "Ukusi Vojvodine", četvrti po redu, održava se na Ribarcu u bašti restorana Ga... Pročitaj celu belešku »