Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nišavski okrug
  • 24.05.2017. 10:30

Organska proizvodnja povrća

Rad u rudniku u penziji je zamenio plastenicima i voćnjakom. Rodoljub Radić svoju bitku vodi sa nakupcima, a za brvno kojim prelazi na drugi deo parcele nadležni mu traže 1.000 evra.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 1.739
  • 83
  • 0

Rodoljub Radić, nekadašnji rudar, na 10 ha zemlje u Deligradu, u Nišavskom okrugu, gaji i voće i povrće. Da bi dopunio budžet, posvetio se plasteničkoj proizvodnji:

"Imam papriku, paradajz, krastavac i papričice. Imam i voće u dvorištu, jagode, a na otvorenom radim isto papriku, krompir, luk".

Organska proizvodnja

Papriku i paradajz porodica ovog domaćina proizvodi prema organskim principima. Ipak, zbog nedostatka finansija, još uvek nemaju sertifikat.

"Koristimo koprivu i za prihranu i za insekte. Sve zavisi od toga kakao se spremi. Može da stoji duže vremena, zbog inseakata i kraće, procedi se, oprska se, zbog hrajivosti, zbog gvožđa", objašnjava Radić.

Cenu obaraju nakupci

Prinosi su prošle godine bili dobri, a kvalitet je ono što kupce privlači na pijaci, ali i na samom kućnom pragu domaćina. Ipak, cena nije zadovoljavajuća.

"Više ima prodavaca, nego proivođača na pijaci, odnosno više je nakupaca. Mnogi kontigenti iz Albanije stižu u Leskovac, pa na pijacu, a taj proizod ne može ni da priđe našem. Ipak, uvek je jeftiniji, narod nema novca, pa kupuje. Ko zna kako proizvodim, dolazi kod mene kući", kaže Rodljub.

Prerada voća

Osim povrtarstvom, Radići se bave i voćarstvom. Vremenske prilike umanjle su rod, ali biće zadovoljni ako bude dovoljno za pravljenje džemova, pekmeza i rakije.

"Imam šljive čačanku ranu, rodnu i lepoticu. Imam stenlej, kruške karmen, višnju marelu, trešnju. Nisam mogao da spasim od velikog mraza, iako sam ložio celu noć, dosta je propalo", žali se Radić.

Voćnjak mu se nalazi sa druge strane seoskog kanala. Put je bio prohodan, ali to sada nije slučaj. Da bi mogao da pređe motokultivatorom, napravio je brvno. Međutim stigle su mu prijave za bespravnu gradnju, a za crtanje projektra i overu plana nadležni od njega traže 1.000 evra!

Foto: Print Screen / YouTube


Tagovi

Rodoljub Radić Voće Povrće Deligrad Nakupci


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nestvaran prizor na Fruškoj Gori

Koliko god da ste fizički spremni, Fruška Gora je uvek odličan izbor za odlazak u prirodu. Lagana šetnja, ozbiljno planinarenje, istraživanje, kampovanje, fotografisanje,...

Više [+]