Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko zaštita
  • 16.05.2016. 12:00

Osama i mušicama protiv lisnih vaši krastavaca

Biološka kontrola biljnih vaši svodi se uglavnom na uvođenje osa i mušica šiškarica. Ženke insekata polažu jaja na mesta gde su vaši najaktivnije, a kada se jaja izlegu, larve pojedu vaši.

Foto: grebgokz/Bigstockphoto
  • 1.186
  • 43
  • 0

Bez obzira na to da li ih koristimo za preventivu ili lečenje, parazitske ose i mušice šiškarice su osnova pouzdane zaštite krastavaca od lisnih vaši. Proleće je i inače sezona lisnih vaši koje su sada počele da napadaju staklenike širom zapadne Evrope, piše portal Biobest.

Najproblematičnije štetočine

Proizvođači krastavaca lisne vaši svrstavaju među najproblematičnije štetočine, a pošto sezona gajenja tog povrća uskoro počinje, potrebno je razmišljati i o zaštiti. Biološka kontrola biljnih vaši svodi se uglavnom na uvođenje osa i mušica šiškarica. Ženke insekata polažu jaja na mesta gde su vaši najaktivnije, a kada se jaja izlegu, larve pojedu vaši. "Kako proizvođači mogu da znaju čime i kada da deluju? To zavisi od toga da li povrtari znaju koje su tačno vrste prisutne u njihovim zasadima", odgovara Vesli Akermens, stručnjak za održavanje zasada u Biobest-u.

"Ako je proizvođač primetio male vaši, poput vaši zelene breskve ili pamuka, on se može osloniti na dve parazitske ose: Aphidius colemani i Aphidius matricariae. Ipak, treba zapamtiti, da koliko god bile male, lisne vaši su poznate po svom brzom razmnožavanju", objasnio je ovaj stručnjak.

Kombinacija mušica i osa

Za veće vrste, poput vaši stakleničkog krompira (Aulacorthum solani) i krompirove vaši (Macrosiphum euphorbiae), Akermens savetuje ubacivanje parazitskih osa Aphidius ervi i Aphelinus abdominalis: "Te parazitske ose se ponašaju poput mumija. Potrebno ih je staviti na vlažna, senovita mesta, između zasada, kako bi dale najbolji rezultat. Idealno bi bilo postaviti ose što bliže žarištu lisnih vaši."

Parazitska mušica šiškarica (Aphidoletes aphidimyza) je moćno oružje protiv ovih vaši. Za razliku od parazitskih osa, mušica nije suviše izbirljiva kada je reč o hrani. "Njeno potomstvo doslovno jede sve vrste lisnih vaši", kaže Akermens i dodaje da zahvaljujući velikim listovima krastavaca, larve imaju sjajnu pokretljivost. Samo nekoliko larvi na jednom listu dovoljno je da unište celu populaciju lisnih vaši.

Zbog dopunskog delovanja, Akermens kao najbolju zaštitu krastavaca savetuje korišćenje mušica šiškarica u kombinaciji s parazitskim osama.

Foto: grebgokz/Bigstockphoto


Tagovi

Biljne vaši Zaštita bilja Eko proizvodnja Ose Mušice šiškarice Biobest Vesli Akermens Krastavci


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]