Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osnovna škola Ivan Gundulić
  • 01.04.2018. 15:00

Osnovci uzgajaju organsko povrće u školskom plasteniku

Osnovna škola Ivan Gundulić iz vojvođanskog mesta Čenej po drugi put učestvuje u projektu "Preduzetne škole", a đaci su potpuno posvećeno povrtarstvu.

Foto: Piabay / redakter
  • 643
  • 31
  • 0

Osnovci škole Ivan Gundulić iz Čeneja kod Novog Sada drugu godinu zaredom samostalno uzgajaju organsko povrće i začinske biljke. Kao učesnici projekta "Preduzetne škole", deo časova posvećuju ovom poslu u plasteniku u dvorištu škole.  Na taj način uče i o svetu oko nas, kao i o pojmovima iz biologije, ali i gradivo predmeta "Čuvari priode". Đaci će tokom časova tehničkog obrazovanja praviti kompostarnik, ispisati na karticama nazive biljaka na engleskom i nemačkom jeziku, a na građanskom vaspitanju će učiti o pravilima ponašanja u bašti.

Posao sa mnogo ljubavi

Njihovi proizvodi će za nekoliko nedelja biti spremni za prodaju. Posao su shvatili ozbiljno, i oni mlađi učenici, ali i budući srednjoškolci, pa mu se posvećuju, uz mnogo ljubavi. 

"Sadimo tako što napravimo prolaz u posebnoj zemlji, koja je pomešana sa nekom narandžastom zemljom i običnom. I napravimo prolaz, prorez, stavimo seme i zakopamo ga", objašnjava za RTV učenik drugog razreda David Popović. Njegova drugarica Tamara Silbaški ističe da se seme ne sme mnogo zalivati, jer može da se osuši.

Žele da uključe i drugu decu

Školi su određenu količinu rasada donirala gazdinstva koja se bave organskom proizvodnjom. Kako kaže učiteljica Vesna Mačkić, đaci se se trude da kroz druge radionice zainteresuju i decu iz drugih škola: "Žele da ih privuku malo prirodi i tokom letnjeg raspusta, pa već imamo prijavljene neke učenike koji su spremni da budu tu svaki dan, da zalivaju i neguju biljke".


Izvori

RTV


Tagovi

Čenej Ivan Gundulić Organsko povrće Začinske biljke  Vesna Mačkić David Popović Tamara Silbaški Plastenik Preduzetne škole


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.