Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Britanski krompir
  • 18.11.2019. 08:00
  • Velika Britanija

Ostali bez godišnjeg roda krompira jer ne znaju da upravljaju rekama?

Više od 50 odsto ovogodišnjeg roda trune u zemljištu jer farmeri nisu uspeli da pokupe krompir. Nikada nisam videla ni tako malo jesenje setve u svom radnom stažu, rekla je Minet Baters, predsednik Nacionalnog saveza poljoprivrednika Velike Britanije.

Foto: Pixabay/Couleur
  • 321
  • 14
  • 0

Velika Britanija mogla bi se suočiti sa nestašicom krompira, ali i drugog povrća zbog velikih poplava uzrokovanih lošim upravljanjem rekama, odnosno zbog izvlačenja peska i šljunka iz njihovih korita."Više od 50 odsto ovogodišnjeg roda trune u tlu jer farmeri nisu uspeli da pokupe krompir. Nikada nisam videla ni tako malo jesenje setve u svom radnom stažu", rekla je Minet Baters, predsednik Nacionalnog saveza poljoprivrednika.

Ugroženi i kukuruz i kelj pupčar

Ta zemlja inače je u potpunosti samodovoljna kada je u pitanju krompir pa bi nestašica mogla uzrokovati veliko povećanje cena, ali i nedostatak tog povrća u supermarketima. Posledično, verovatni će nedostajati i semenskog krompira za prolećnu setvu što će problem razvući i na sledeću godinu.

Poplavama bi mogli biti pogođeni i usevi kukuruza i kelja pupčara. "Poljoprivrednici će učiniti sve što je moguće kako ne bi nedostajalo kelja pupčara i krompira za Božić", rekla je Baters istaknuvši kako Agencija za životnu sredinu mora sarađivati sa poljoprivrednicima kako bi osigurali da se poplavljene reke isuše i da voda ravnomerno teče po čitavoj zemlji, piše telegraph.co.uk.

Odgovorno tretirati reke

"Moramo napraviti radikalne promene u načinu na koji upravljamo vodama. Ovo do sada je najgori način. Moramo poboljšati sistem proizvodnje hrane, kako za poljoprivrednike tako i za naše kupce. Agencija mora raditi u saradnji sa nama kako bi se osiguralo da voda može ravnomerno teći jer u mnogim delovima Velike Britanije imamo previše vode dok je u drugim delovima ima premalo", naglasila je.

Pojasnila je da, kako bi se izbegle poplave koje će uzrokovati nestašicu hrane u budućnosti, Vlada mora dati prostora tom pitanju, uključujući proširenje reka i pravilno održavanje. "Moramo imati političke ambicije da vodu tretiramo odgovorno."

Krompir česta namirnica na jelovniku Britanaca

Kada je reč o krompiru, on je uz pšenicu najčešći usev u Velikoj Britaniji i drži peto mesto na lestvici proizvođača te žitarice u Evropskoj uniji, a 11. u čitavom svetu. U 2018. godini proizveli su 4.887 hiljada tona krompira. Već prošle godine su beležili pad za 1.156 hiljada tona u odnosu na 2017. godinu, odnosno pad od 13% u odnosu na petogodišnji prosek (2013.-2017., 5.619 Kt).

Dakle, prošla godina za proizvodnju krompira u Velikoj Britaniji bila je najniža od 2012. godine, piše potatopro.com.

Krompir je česta namirnica na jelovniku Britanaca, a jedno od najpoznatijih jela je Fish and Chips (riba sa krompirićima). Uz kelj pupčar, kesten, umak od brusnice, ćurku, svinjetinu i druge namirnice neizostavan je deo prazničnog (novogodišnjeg i božićnog) jelovnika.  


Tagovi

Britanski krompir Poplava Loša godina Krompir trune Upravljanje rekama Minet Baters


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer