Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Antički luk
  • 16.04.2018. 20:00

Otkrili luk star 1.500 godina na mestu gde tada nije uzgajan

Arheolozi su na švedskom ostrvu Eland pronašli izgorelu glavicu luka, koji se pre 1.500 godina nije ni uzgajao na tim prostorima.

Foto: Pixabay/congerdesign
  • 309
  • 14
  • 0

Izgoreli luk star više od 1.500 godina dao je novo svetlo na bliske trgovinske veze između antičkog prstena, koji obuhvata "Švedske Pompeje" i Rimsko carstvo. 

Naime, ostatak izgorelog, pougljenog luka pronađen kod Sendi Borga na ostrvu Eland (Öland) pokazao je da se trgovina sa Rimom nije svodila samo na zlatnike i nakit, koji su prethodno nađeni na tom mestu, nego se proširila na nešto što bismo danas zvali egzotičnim povrćem, jer se tamo pre 1.500 godina nije uzgajao luk. 

Izgoreli luk je bio veličine oraha (Foto: Swedish History Museum)

"To znači da su ljudi na Elandu takođe uvozili i hranu", rekla je Helena Viktor (Victor), koja vodi arheološka iskopavanja, piše The Local. "U Skandinaviji nisu koristili luk u kuvanju, ali su ga koristili u Rimskom carstvu, mislim da je verovatno bilo uvezeno, verovatno su ga doživeli kao jedinstveni dodatni začin", rekla je Viktor, pojasnivši da je luk otkriven u blizini starog kamina tokom iskopavanja na prostoru nekadašnje tvrđave.  "Izgledao je kao veliki orah ili nešto slično i u početku nismo mogli da znamo što je to", objasnila je Viktor.


Tagovi

Antički luk Arheološko otkriće Helena Victor Rimsko Carstvo Švedski Pompeji


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta