Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 18.02.2017. 15:30

Pančevo: Manje je više

Kosta Žuržulj iz Pančeva uzgaja povrće u plasteniku na kontrolisan način. Tako se dobijaju ukusni, zdravi i kvalitetni plodovi. Smatra da bi to trebalo da bude cilj, a ne velike zasejane površine.

Foto: Print Screen / You Tube
  • 2.728
  • 558
  • 0

Kosta Žuržulj iz Pančeva uzgaja povrće u plasteniku na kontrolisan način. Tako se dobijaju ukusni, zdravi i kvalitetni plodovi paprike, paradajza, kupusa, krastavca. Stručnjaci tvrde da je ovo gazdinstvo bilo odabrano za ovakav način proizvodnje, jer je njegov vlasnik pokazao posvećenost i ozbiljnost.

"Ovde se sprovodi integrisani skup mera u cilju kvalitetne poljoprivredne proizvodnje. To se odnosi na agrotehniku, ali i rukovanje gazdinstvom. Dobija se kvalitet koji zadovoljava potrošača, ali i zaštitu životne sredine, kao i zdravlje samog proizvođača", kaže Maja Sudimac iz Savetodavne službe Pančevo.

Moderne tehnologije za kvalitet

Kosta se povrtarstvom bavi od 2005. godine, a počeo je sa pola hektara, Danas ima pet hektara koje obrađuje, ali će smanjiti na tri hektara na otvorenom i 10 ari u plastenicima. Smatra da su moderne tehnologije izuzetno važne.

"Tako poboljšavamo sam kvalitet proizvoda, jer je naš najveći problem u proizvodnji želja za što većom količinom, a tada se gubi na kvalitetu. Radim po preporukama stručnjaka kada u kom momentu bi trebalo da prskam, da bi bilo efekta. Korigovan je i trošak za đubrivo.Zadovoljan sam prinosima, jer koristim kvalitetna semena", kaže Žuržulj.

Dodaje da dobija 20 kg paradajza po kvadratnom metru. Rasad proizvodi sam, za svoje potrebe i nešto malo za prodaju.

Više o ovom načinu proizvodnje pogledajte u prilogu iz emisije "U našem ataru".

Foto: Print Screen / You Tube


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Tagovi

Paradajz Kosta Žuržulj Plastenik Kontrolisana proizvodnja


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.