Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje paprike
  • 28.04.2023. 07:30

Paprika i komšije: Koga voli, a koga ne u svojoj blizini?

Paprika voli beli i crveni luk, s paradajzom može, ali problema ima s mahunarkama, tikvama... Šta još odgovora, a šta ne ovom često uzgajanom povrću?

Foto: Depositphoto/Alesya9118
  • 24.994
  • 1.320
  • 0

Paprika je "gospođa među povrćem" kada su u pitanju zahtevi prema uslovima uzgajanja. Osetljiva je i na biljke koje rastu u njenoj blizini. Kako je često uzgajamo, dobrim izborom komšija možemo osigurati da imamo zdrave biljke koje donose dobar prinos, a istovremeno uzgajamo više vrsta. Biljke se međusobno štite od bolesti i štetočina, poboljšavaju rast i razvoj, povećavaju imunitet i ukus plodova.

Dobre komšije, zdrave biljke

Izborom komšija praktično upravljamo ritmom rasta i razvoja, sprečavamo pojavu infekcija. Zbog toga su idealne vrste koje luče aktivne materije s povoljnim delovanjem na usev paprike, jer mogu inhibirati rast patogenih organizama i svojim mirisom teraju štetočine. Prvi na tom spisku su beli i crveni luk. Osim što su dobre komšije ove kulture su odlične za pripremanje rastvora koji deluju kao zaštitna sredstva i biostimulatori.

Iskusni baštovani znaju za dobrobiti uzgajanja lekovitog, ukrasnog i začinskog bilja na papriku. Prednost daju bosiljku, nevenu, dragoljubu, petunijama, korijanderu, peršunu, luku vlašcu, kamilici, mažuranu, origanu, majčinoj dušici, koprivi, maslačku.

Bosiljak svojim mirisom tera tripse, ali i komarce i muve. Kada je pored ljutih paprika, deluje na ukus i aromu ploda, jer postaju intenzivniji. Korijander privlači korisne insekte, poput bubamara, štiti od lisnih vašiju. Neven štiti od korenskih nematoda, privlači oprašivače.

Komšije utiču i na ukus (Foto: Depositphotos/encierro)

Od povrća sade se rotkvice, spanać, zelena salata, šargarepa koja svojim mirisom odbija štetočine. U stakleniku dobro rastu pored paradajza i patlidžana. Razlika je što paradajz traži češća provetravanja, pazite na rastojanje, obezbedite dovoljno zalivanja i dobru prihranu.

Za sve korisne vrste treba obratiti pažnju na međusobnu udaljenost. Pregust usev će na paprike delovati loše, umanjiti prinos, stvoriti uslove za pojavu bolesti i napad štetočina.

Loš odabir, mršav prinos

Greške kod odabira komšija mogu drastično umanjiti prinos i stvoriti probleme. Neke vrste će se s paprikom takmičiti za prostor, vodu i hranu, dok su druge jače i crpe potrebne sastojke za sebe. Na prvom mestu je komorač koji potpuno može da zaguši mlade biljke, a u zemlju oslobađa materije koje nepovoljno deluju.

Problem mogu biti kopar, mahunarke, tikve i tikvice kada su preblizu. Keleraba i prokelj joj otimaju vodu.

Oprez! Ne sadite ljute i slatke paprike u blizini, jer se međusobno oprašuju.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Dobro utiče Loše utiče Biljne komšije Dobre komšije


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃