Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita paprika
  • 03.08.2021. 10:00

Paprika i paradajz: Sledi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

U plastenicima su na plodovima i listovima paprika primećena jaja plamenca i sovice zbog čega povrtari moraju da se spreme za tretman protiv ovih štetočina.

Foto: Bojan Kecman
  • 224
  • 29
  • 0

S porastom dnevnih temperature očekuje se ubrzan razvoj jaja kukuruznog plamenca (Ostrinia nubilalis) i njihov prodor u plodove i stabla. Jaja plamenca su bele boje, grupisana, veličine do jednog milimetra. Gusenice ćete prepoznati po tome što imaju crnu glavu i tamnu prugu na sivom telu. Leptir je svetlo smeđe boje sa dve pruge na krilima, a mužjaci su tamniji.

Izaziva trulež plodova

Često se dešava da se stabla paprika polome nakon iole jačeg vetra zbog čega proizvođači ne sumnjaju u plamenca. Štetočina napada i paradajz tako da se i kod ove kulture u plastenicima treba obratiti pažnja na plodove i stabljike.

Najveći problem je razvoj truleži na plodovima u slučaju prodora gusenice u plod, jer na mestu ulaska dolazi do posmeđivanja pokožice, a zatim i bržeg razvoja truleži zbog čega plodovi gube na vrednosti i neupotrebljivi su za prodaju i konzumaciju.

Pamukova sovica (Helicoverpa armigera) takođe predstavlja značajnu štetočinu na paprikama. Osim nje napada i kukuruz, grah, soju, paradajz, suncokret i drugo. Leptir leti od proleća pa sve do septembra. Imago je svetlo žute boje, a gusenice su žućkasto bele boje sa tamnijom glavom. Jaja su obično pojedinačno položena mada mogu biti i u grupama. Trenutno je u toku razvoj druge od tri generacije leptira. I sovici za razvoj odgovaraju više temperature.

Redovito kontrolišite useve

I kod sovice i kod plamenca najjači napad, naročito na otvorenom, registruje se na površinama na kojima je pre paprika uzgajan kukuruz, zbog čega se mora obavezno izvršiti duboko zaoravanje ostataka kukuruza.

Suzbijanje plamenca i sovice

Ako se odlučite za suzbijanje plamenca i sovice insekticidima koriste se preparati na bazi aktivnih materija indoksikarb (na paprici karenca je jedan dan), hlorantraniliprol (karenca tri dana), bifentrin (sedam do 14 dana), deltametrin (karenca je sedam dana).

Pokazalo se u praksi i da primena začina daje rezultate, kao što se vidi na slikama. Potrebno je da se napravi što ljući rastvor stavljajući u kantu od 20 litara vode sledeće začine:

  • čili paprika (100 grama);
  • mleveni biber (50 grama);
  • ljuta mlevena paprika (50 grama);
  • cimet (50 grama) i
  • alkoholno sirće (0.2 dl).

Sve zajedno pomešati, ostaviti jedan dan i promešati u dva do tri navrata. Trebalo bi dobro procediti kroz gazu ili sita da ne dođe do začepljenja prskalice. Dobro okupati stabla i plodove i obavezno prskati i naličje listova.


Tagovi

Kukuruzni plamenac Pamukova sovica Indoksikarb Hlorantraniliprol Bifentrin Deltametrin Čili paprika Cimet


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta