Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paprike
  • 27.11.2017. 08:00

Paprikari iz sela Ravnje planiraju izvoz

Proizvođači paprike iz opštine Sremska Mitrovica, planiraju da osnuju zagrudu, započnu izvoz i počnu sa proizvodnjom ajvara, pod sopstvenim brendom.

Foto: Print Screen / YouTube
  • 746
  • 33
  • 0

Ravnje u opštini Sremska Mitrovica, sve je prepoznatiji po kvalitetnoj paprici, koja stiže sa polja. Milan Bučić jedan je od preko 20 proizvođača, koji je nedavno osnovao udruženje paprikara. Cilj im je unapređenje proizvodnje i kupovina mehanizacije.

"Ovde gazdinsta imaju od pet do 10 hektara zemlje, pa je logično da se bavimo povrtarstvom. Ta tradicija datira još od Drugog svetskog rata. Ja trenutno imam 50 ari paprike i 60.000 biljaka. Oko 15.000 su hibridi, a 45.000 je naša domaća sorta", kaže Milan.

Potencijal za izvoz i preradu

Sistem zalivanja kap po kap je omogućio da se proizvodnja proširi i da gusta sadnja bude uspešna. Trenutno je pod paprikom 300 hektara u ovom kraju (još dva sela Banovo Polje i Radenković) i to na otvorenom.

"Važno je uraditi setvu paprike kako treba. Ove godine koristili smo i supstrate. Dobar rasad je veći deo posla. Poštovanje đubrenja i folijarne prihrane, mora da donese dobre rezultate. Važni su kontrola i evidencija", savetuje Bučić.

U budućnosti nameravaju da pređu u zagrudu, započnu izvoz i počnu sa proizvodnjom ajvara, pod sopstvenim brendom.

Više u prilogu:

Foto: Print Screen / YouTube


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Milan Bučić Paprika Ravnje Udruženje paprikara


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta