Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 22.11.2018. 12:30

Paraćin: Biće paprike i u decembru

"Ulaganja u proizvodnju su oko 13.000 evra godišnje da bi se ostvario neki prosečan dohodak za mene i porodicu. Mogu reći da pristojno živim ali radim 365 dana u godini", kaže Zoran Ilić

Foto: Jelena Lukić
  • 346
  • 11
  • 0

Zoran Ilić (48) povrtar iz Paraćina kaže da je zahvaljajući lepom vremenu do pre nekoliko dana brao paradajz i krastavac, a ako je suditi po prognozi, paprike će biti i u decembru. Porodica Ilić se oko 30 godina bavi uzgojem povrća. Zoran od malena radi sa roditeljima i tada je rešio da poljoprivreda bude njegov poziv, pa je zato završio  Poljoprivrednu školu u Svilajncu. 

"Prve plastenike sam napravio 1987. godine i to među prvima u ovom kraju. Danas imam četiri hektara moje zemlje i sedam pod zakupom. Imam pšenicu i beli kukuruz za projno brašno. Pod povrćem je oko pet hektara, imam 15 plastenika od po 150 kvadrata koji se u toku godine dva puta pomeraju. Ostalo je na otvorenom. Radim preko 50 vrsta povrća, i to kupus, papriku, paradajz, krastavac, tikvice, dinje, pasulj, šargarepu, peršun, celer, karfiol, brokoli, spanać, blitvu, sve što može da se proizvodi kod nas, tokom cele godine. Recimo proizvedem do 5.000 odžaka tikvice tokom godine, kupus imam na 1,5 hektara tokom skoro cele godine, papriku na hektaru, crni luk na 50 ari, do 30.000 komada praziluka svake godine", predstavlja Zoran svoju proizvodnju.

Pristojan život uz mnogo rada

Svoje proizvode prodaje na paraćinskoj pijaci, gde ima zakupljene četiri tezge. Isključivo prodaje svoje povrće, a za prodaju su zaduženi njegovi roditelji. Povrće bere dan pre izlaska na pijacu. Ima svoje stalne mušterije koje žele da kupuju domaću robu. Takođe prodaje i nekim restoranima

Paprika
Ilići godišnje naprave više od 400 venaca paprike

"U toku proizvodnje se trudim da što manje koristim hemiju ali sam prisiljen da koristim veštačka đubriva, jer nemam stajnjak. Skoro svuda imam sistem kap po kap. Ulaganja u proizvodnju su oko 13.000 evra godišnje da bi se ostvario neki prosečan dohodak za mene i porodicu. Mogu reći da pristojno živim, ali radim 365 dana u godini", naglašava Zoran.

Porodici pomažu i radnici, koje je teško naći

Zanimljivo je da Zoran tokom godine ukiseli oko 10 tona kupusa za prodaju, a ima i papriku venčaru za sušenje. Godišnje napravi više od 400 venaca. Venac sa 70 paprika košta 1.000 dinara.  Iako mnogo radi, ne odriče se odmora, pa tako uvek nađe vremena da ode sa porodicom na letovanje i na neki vikend. 

"Svi su uključeni u posao, otac, majka, supruga, sin i ćerka. Sve što možemo radimo sami, ali imam i radnike. Od jednog do petoro, u zavisnosti od potrebe. Radnici se teško nalaze, iako je dnevnica 2.500 dinara. Samo stariji ljudi hoće da rade, mladi traže neke posebne uslove", napominje Zoran.

Ulaganja u proizvodnju i osiguranje

Osim što prati savremene trendove u poljoprivredi, Zoran već 15 godina osigurava useve. "Osiguranje i nije toliko skupo koliko daje sigurnost i miran san. Pored svih trzavica koje imam, još da moram da se sekiram svaki put kada se naoblači, onda to nije posao", smatra Zoran.

I ove godine nastavlja sa ulaganjima. "U toku meseca treba da mi stigne veći plastenik od pet ari, koji sam uzeo za proizvodnju paradajza. Tako ću ga imati tokom cele godine, sem u decembru i januaru",navodi Zoran. Dodaje da u poljoprivrednu proizvodnju mora ozbiljno da se ulaže, jer u protivnom nema profita. Visoka je cena goriva i đubriva, a sredstva za zaštitu bilja su postala neefikasna.

Plastenik
Stiže i veći plastenik

I pored toga što od poljoprivrede živi sasvim pristojno za današnje uslove, Zoran kaže da deci ne savetuje da krenu njegovim stopama: "Deca mi pomažu, ali ne bih voleo da se time bave, jer ova država se prema poljoprivrednicima ponaša kao maćeha i svi su u pravu samo seljaci nisu".


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Zoran Ilić Paraćin Povrće Plastenik Paprika Kiseli kupus Paprika venčara Osiguranje u poljoprivredi


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.