Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena paradajza
  • 01.08.2019. 14:00

Paradajz u proseku 160 dinara po kilogramu - skuplji zbog kasne berbe

Iako u ovo doba godine cena paradajza bude uglavnom ispod 100 dinara, ovog leta paradajz je od 170 do 250 dinara. Cena se razlikuje od grada do grada, najskuplji je u Beogradu dok je malo niža u južnim delovima Srbije.

Foto: Depositphotos/dgdimension
  • 1.003
  • 48
  • 0

U Beogradu cena paradajza po kilogramu je, 160 dinara, a na nekim pijacama u tom gradu u toku proteklog vikenda kilogram paradajza bio je i 250 dinara.

Tolika cena paradajza ove godine posledica je kasne berbe tog povrća, objašnjava profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Đorđe Moravčević.

"Vakum je nastao jer berba paradajza na otvorenim poljima, koja obično počinje oko 1. jula, ove godine je kasnila desetak dana, dok je paradajz iz plastenika izbačen. Očekujem da će se situacija srediti za sedam do 10 dana, kada možemo očekivati i niže, odnosno uobičajene cene paradajza”, ocenjuje Moravčević, a prenosi RTV. 

U Pirotu paradajz košta 170 dinara po kilogramu iako je uobičajeno da je njegova cena u tom delu Srbije oko 80 dinara. U Leskovcu su prinosi ovog povrća prepolovljeni, a cena je malo niža u odnosu na Pirot i kreće se između 110 i 120 dinara.

Cena je realna, navode proizvođači

Kako proizvođači navode, ta cena je realna kada se pogleda odnos ponude i potražnje. S obzirom na to da su prinosi povrća ove godine smanjeni zbog loših vremenskih uslova koji su negativno uticali na samu proizvodnju, te je zbog toga u nekim delovima rod i prepolovljen, ova cena paradajza je i očekivana i realna, objašnjavaju poljoprivrednici.

“Česte promene vremena, mnogo kišnih dana, bilo je i bolesti. Ostali smo bar bez polovine očekivanog prinosa. Nije bilo lako održati ovogodišnju proizvodnju, pa je logično da je cena paradajza takva kakva je”, objašnjava jedan od proizvođača iz Vlasotinca Marko Nikolić.

Paradajza nema dovoljno ni za domaće tržište, a posebno ne za izvoz

Proizvođači u Leskovcu navode da paradajza nema dovoljno ni za domaće potrebe i da ne možemo očekivati ni da će ga biti za izvoz. Objašnjavaju da trenutne cene ne bi odgovarale ni izvoznicima jer, kako navode, izvoznici mogu pronaći jeftiniji paradajz u drugim državama.

"Jednostavno robe nema, a ovdašnji kupci je traže, pa je logično da cena raste. Nisam iznenađen što je paradajz na pijacama u Beogradu dvostruko skuplji nego kad se kupuje na veliko u Leskovcu. Uvek je bilo tako, ali proizvođači od toga nemaju ništa već kajmak skupljaju nakupci," zaključuje Boban Ilić iz Leskovca, prenose Večernje novosti. 

U Vranju se paradajz kreće između 80 i 120 dinara po kilogramu. Prodavcima ta cena odgovara, a neki poljoprivrednici navode da na cenu veliki uticaj ima makedonski paradajz. Kako objašnjavaju, proizvođači iz ovog dela Srbije moraju uglavnom da se prilagođavaju tim tržišnim cenama.

Cena paradajza u Pirotu od 170 dinara po kilogramu posledica je toga što je paradajz iz plastenika već rasprodat, a u baštama koje su na otvorenom još uvek ne može da se bere jer, zbog neodgovarajućih vremenskih uslova, nije uspeo da sazri, objašnjavaju prodavci na Tijabarskoj pijaci u tom gradu.

I u Novom Sadu smatraju da je do visokih cena paradajza na pijacama došlo zbog male ponude tog povrća. Kilogram paradajza na novosadskim pijacama kreće se od 60 do 200 dinara.

Loši vremenski uslovi izazvali visoku cenu paradajza

Poljoprivrednik iz Vilova Nenad Panić saglasan je sa tim da su loši vremenski uslovi u proteklom periodu jedan od ključnih faktora koji su uticali na smanjenje prinosa paradajza što je dalje prouzrokovalo visoku cenu tog povrća na pijacama.

“Više faktora utiče, ali je godina generalno bila loša za paradajz, jer je proleće bilo veoma kišovito. Paradajz proizveden u plastenicima je obran ili je na izmaku proizvođači pripremaju setvu nekog drugog povrća. Paradajz posađen na njivama je zbog velike količine kiše u maju i junu propao, tako da ga nema dovoljno za tržište”, objašnjava Panić.

Sadašnja cena paradajza u Srbiji koja ide i do 250 dinara po kilogramu ne razlikuje se mnogo od cene tog povrća u evropskim zemljama. To potvrđuje činjenica da je kilogram paradajza na severu Engleske ovih dana 2,2 funti što u Srbiji iznosi 286 dinara.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Gaji se u plastenicima, staklenicima i na polju. Deli se na srednje rane i kasne. Ima dobro razvijen vretenast koren s... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Paradajz Cena paradajza Đorđe Moravčević Marko Nikolić Boban Ilić Nenad Panić


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.