Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus paradajza
  • 31.01.2024. 18:00

Paradajzu preti novi virus?

Biljke ne pokazuju nikakve simptome sve dok plodovi ne promene boju, a što znači da više nisu komercijalno upotrebljivi.

Foto: Depositphotos/ icefront (ilustracija)
  • 305
  • 96
  • 0

Sicilijanski proizvođači paradajza još uvek se nisu oporavili od štete koju je prouzrokovao virus smeđe naboranosti ploda (ToBRFV), a sada je otkrivena i virusna pegavost plodova paradajza (ToFBV - Blunervirus solani), a koja je vrlo slična ToBRFV-u, piše FreshPlaza

"Blunervirus solani nova je bolest koju smo otkrili na području Raguse. Ovaj je uzročnik prvi put identifikovan 2018. godine u regiji Lacio, a do sada nasa nije značajno zahvatio",  izjavio je virusolog i profesor Valter Davino, jedan od vodećih stručnjaka na ovom području. 

Kaže kako je pojava vrlo zabrinjavajuća jer može napraviti veliku štetu.

"To je neobičan patogen i ne poznajemo ga dobro. Malo je informacija dostupnih na međunarodnom nivou tako da trenutno ne možemo mnogo da učinimo", kaže on dodajući da biljke ne pokazuju simptome sve dok plodovi ne promene boju, a što znači da više nisu komercijalno upotrebljivi. 

Šta može da se učini?

Delovi ploda zrelog paradajza zahvaćene virusom ostaju zeleni. 

"To znači potpunu štetu i gubitak celokupne proizvodnje", upozorava on otkrivši kako je poznato da se bolest širi preko dobro poznate grinje Aculopis lycopersici koja je široko rasprostranjena na Siciliji.

Upozorio je i da ne postoje otporne ni tolerantne sorte, a sve što se može učiniti je slediti uobičajenu zaštitu za suzbijanje patogena te uložiti napore da se pronađe sredstvo za suzbijanje bolesti. 


Tagovi

Blunervirus solani Patogen Simptomi bolesti Grinja Sicilija Proizvodnja rajčice Virus paradajza Pege na paradajzu Bolest paradajza


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.