Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paštrnaka
  • 04.09.2016. 15:00

Paštrnak veoma isplativa povrtarska kultura

Paštrnak je dvogodišnja zeljasta biljka. Otporan na bolesti. Ne zahteva radnu snagu pri vađenju. Uz minimalana ulaganja može se očekivati maksimalan prinos.

  • 5.605
  • 116
  • 0

Paštrnak je dvogodišnja zeljasta biljka visine 50-100 cm. Gaji se u mnogo varijeteta. Kao lekovito bilje može se upotrebljavati divlji paštrnak, ali postoji više podvrsta i biljke su dosta slične, pa je teško razlikovati dobre od loših pošto su neke podvrste i otrovne. Upotrebljava se plod i koren, ređe list. Koristi se kao svež koren, svež list i zreo plod. Paštrnak se gaji kao peršun, šargarepa i drugo začinsko, korenasto povrće. Najkvalitetnije korenje se dobija ujesen prve godine.

Izuzetno unosna kultura

U mestu Bogaraš, na severu Srbije, nalazi se zasad paštrnaka koji se prostire na površini 12 ha. Ova kultura se pokazala kao jako unosna, a što je najvažnije ulaganja su gotovo minimalna jer biljka zaista nije zahtevna. Ono što izdvaja ovu proizvodnju jeste ukopani sistem koji se nalazi na dubini 50 cm, a tako biljka dobija sva neophodna hraniva direktno u korenov sistem.

Kada dođe na red vađenje paštrnaka, sve se radi mašinski, pa je trošak radne snage isključen. Celokupan rod namenjen je izvozu u inostranstvo, tako da je otkup svake godine zagarantovan. O isplativosti i načinu proizvodnje, kao i tome kako proizvođači paštrnaka nastupaju na tržištu pojedinačno ili udruženi pogledajte opširnije u video prilogu:


Povezana biljna vrsta

Paštrnak

Paštrnak

Engleski naziv: Parsnip | Latinski naziv: Pastinaca sativa L.

Paštrnak je stara kulturna biljka, dobijena je od samoniklog paštrnjaka. Gaji se za preradu i to pretežno za sušenje. Dvogodišnja je biljka. U prvoj godini sazreva zadebljali... Više [+]

Tagovi

Paštrnjak Povrće Povrtarstvo Uzgoj


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer