Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje pasulja
  • 24.04.2023. 07:30

Pasulj: Kada ga sejati, a kada prvi put okopavati?

Sačekajte da prođu kasni mrazevi od kojih usev najviše strada, ali isto tako ne sadite razne vrste pasulja jedne pored drugih.

Foto: Depositphotos/Akisel
  • 7.616
  • 436
  • 0

Pasulj Phaseolus vulgaris je povrtarska vrsta koja se lako uzgaja, jer se setva obavlja direktno u zemlju. U zavisnosti da li se radi o niskim ili visokim sortama sejemo ih pomoću sejačica u redove ili ručno. Mogu da narastu od 40 cm do četiri metra visine.

Za mahune, zrno ili mešovite sorte

Prema nameni delimo ih na sorte za proizvodnju mahuna, za zrno ili mešovite. Odgovaraju im sunčane lokacije i lagano zemljište, a ne podnosi teško i zbijeno. Najkraći vegetacijski period traje 40 dana kod ranih sorti mahunara. Na istoj površini može da se uzgaja tek posle tri godine.

Od sorti najviše se uzgajaju: biser, tetovac, dalmatin, gradištanac, dvadesetica, galeb, balkan, kuruzar, zlatko, kanadsko čudo, španski beli. Biser je rana sorta, niskog rasta, veoma otporna. Gradištanac je stara sorta otporna na veliki broj bolesti. Dalmatin je niska, a koristi se za mahune i zrno.

Voli toplotu

Setvu počinjemo kada se zemlja dovoljno zagreje. Minimalna temperatura zemljišta je od 10 do 12 stepeni Celzijusa. U južnim regionima i toplijim područjima sejemo u aprilu, a na kontinentu i hladnim lokalitetima od kraja aprila do početka maja. Setva mahunara može biti do sredine avgusta, a zrnaša do juna.

Pasulj je omiljen na našim prostorima (Foto: Depositphotos/makina007)

Potrebno je sačekati da prođu kasni mrazevi od kojih usev najviše strada, naročito tek iznikle i biljke u fazi klijanja i nicanja. Najbolje će nići kada je temperatura zemljišta iznad 15 stepeni Celzijusa, a optimalno oko 20ºC. Niče za deset dana. Kako bi ubrzali nicanje zrna možemo potopiti u vodu ili još bolje neki biljni čaj i ostaviti preko noći kako bi upio tečnost i kako bi se aktivirali procesi klijanja.

Dubina setve je od dva do četiri centimetra u zavisnosti od krupnoće. Sklop biljaka po hektaru je 400 do 500.000. Međuredni razmak se kreće od 40 do 50 cm, a razmak u redu četiri do 4,5 cm. Za bujne sorte međuredni razmak može biti do jedan metar, a u redu do osam centimetara. Kod setve u kućice razmak je 50 x 25 do 30 m. U svaku kućicu se poseje četiri do šest zrna. Za jedan hektar potrebno je pripremiti 80 do 170 kilograma semena u zavisnosti od krupnoće zrna.

Razbijte pokoricu

Veliki neprijatelj pasulja je pokorica koja se stvara kada nakon setve padne jaka kiša. Na površini zemlje se stvara čvrst sloj koji sprečava i ometa nicanje. Ali, razbija se lakom drljačom.

TOP 3 vrste povrća koje se seju u aprilu i odlične su komšije u bašti

Prvo okopavanje se obavlja kada biljke imaju jedan do dva prava lista. Ima velike zahteve prema vlazi u zemljištu, ali ne voli preterano navodnjavanje.

Najviše strada od lisnih vaši, puževa golaća, rđe, pegavosti. Kada u vreme cvetanja vlada suša, a vetar je jak, vreo i suv, dolazi do opadanja cveta i možete da ostaneze bez roda. Zbog toga je od izuzetne važnosti zalivanje u ovom periodu.

Nikada ne sadite razne vrste pasulja jedne pored drugih, visoke sorte pored niskih, zrnaš pored mahunara. One deluju jedna na drugu i umanjuju rod.

Da li imate vi nekakav trik ili pitanje? Pišite nam u komentarima ispod teksta! 

Koje sorte pasulja su vama omiljene? Na kakve probleme nailazite? Kako ih rešavate? 


Povezana biljna vrsta

Pasulj zrnaš

Pasulj zrnaš

Engleski naziv: Shell bean | Latinski naziv: Phaseolus vulgaris L.

Pasulj zrnaš u unutrašnjosti mahune ima čvrsti pergamentni sloj i celulozne niti (konci). Kultivari visokog pasulja zrnaša koriste se u domaćinstvima i manjim gazdinstvima, gde se... Više [+]

Tagovi

Pasulj Uzgajanje pasulja Pasulj zrnaš Phaseolus vulgaris Mahunar Setva pasulja


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u