Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara sorta
  • 27.11.2023. 07:30

Pasulj poljak: Pripremite zemljište za staru sortu povrća

Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proleće se obavlja predsetvena priprema do dubine od 10 cm.

Foto: Depositphotos/route66
  • 1.678
  • 115
  • 0

Stare sorte povrća su sve cenjenije, a među njima se ističe grah poljak Lathyrus sativus poznat pod nazivima: jari pasulj, kameni pasulj, kamičak, satrica. Vodi poreklo sa Balkana. Odlikuje se veoma skromnim zahtevima prema usevima uzgajanja. Zbog potražnje na tržištu postiže višu cenu od običnog.

Popularan je u ishrani dijabetičara, međutim ne preporučuje se preterana konzumacija. Može negativno delovati na zdravstveno stanje organizma zbog sadržaja neurotoksina koji se razlažu termičkom obradom. U afričkoj i azijskoj kuhinji upotrebljava se u formi zelenih mahuna, zrna i brašna.

Azotofiksacijom obogaćuje zemljište

U južnim područjima je jara jednogodišnja kultura. Kao i ostale mahunarke i njegov koren ima sposobnost azotofiksacije, zbog čega obogaćuje zemljište i odličan je predusev za ostale kulture. Prilagođava se različitim tipovima zemljišta. Dobro podnosi sušu i kraće periode stagnacije vode. Veoma je skromnih zahteva i dobro uspeva na zemljištima koja su siromašna ili bazna.

Optimalna temperatura za njegov rast i razvoj je između 10 i 25ºC. Može da uspeva na područjima sa manje padavina. Kod različitih sorti i varijeteta dužina vegetacije traje od 80 do 140 dana.

Širokoredna setva

Zemljište se priprema u jesen dubokom obradom, a na proleće se obavlja predsetvena priprema do dubine od 10 cm. Setva se obavlja u redove ili na manjim parcelama u kućice. Za jedan hektar je potrebno od 65 do 10 kg semena.

Tokom vegetacije obavlja se okopavanje kako bi se suzbio korov. U jednoj mahuni mogu biti dva do tri zrna, a berba se obavlja u fazi pune zrelosti. Ako se zreli pasulj poljak ne obere na vreme, dolazi do pucanja mahuna i ispadanja semena, što rezultira velikim gubicima. Prinos se kreće od jedan do 1,2 t/ha.


Tagovi

Stara sorta pasulja Lathyrus sativus Stara mahunarka Satrica Kameni grah Pasulj poljak


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.